Το’πε, το΄πε, ο παπαγάλος


Στουρνάρας: Το 2016 πλήρης πρόσβαση στις αγορές

Εντός των επόμενων τριών μηνών θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μία πρώτη «δοκιμαστική», όπως είπε, έκδοση ομολόγων μικρής έκτασης, η οποία θα είναι στη βάση της δοκιμής και λάθους (trial and error).

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Στουρνάρας, η χώρα αναμένει να χρηματοδοτείται μόνο της χωρίς βοήθεια το 2016. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε – να εισέλθουμε στις αγορές», τονίζει, σημειώνοντας πως «το κλίμα έχει αλλάξει δραστικά».

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η επιστροφή στις αγορές θα αφορά πιθανότατα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν τον Ιούνιο. Ωστόσο, αναφέρει το πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το ποσό, λέγοντας απλά πως η αρχική έκδοση θα είναι «μικρή». «Πρέπει να δούμε πώς αντιδρούν οι αγορές, επειδή σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να εισέλθουμε στις αγορές και να χρηματοδοτήσουμε πλήρως όλες τις ανάγκες μας, μέσω των αγορών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ελλάδα θα εξετάσει και ενδεχόμενη δεύτερη έκδοση ομολόγων εντός του έτους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως αυτό θα γίνει αν κρίνουμε πως οι αγορές είναι κατάλληλες για νέα έκδοση. Ίσως να την επιχειρήσουμε αλλά για τώρα κοιτάζουμε μια διαδικασία που θα βασίζεται στη δοκιμή σωστού και λάθους. «Πρώτα πρέπει να εξομαλυνθεί η καμπύλη του επιτοκίου και μετά είναι ώρα να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να βγούμε εντελώς στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμαστε διά μέσου αυτών», εξήγησε.

Αναφορικά με το θέμα της ελέφρυνσης του χρέους, ο κ. Στουρνάρας αναμένει ότι θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τους εταίρους μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat μέσα στον Απρίλιο. Τόνισε πάντως πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο τον επόμενο χρόνο. «Σίγουρα δεν θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα τους επόμενους 12 μήνες, και για τους επόμενους 12 μήνες υπό συγκεκριμένους όρους ίσως πάλι να μην χρειαστούμε περισσότερα κεφάλαια» ανέφερε. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει «μεγάλη όρεξη των επενδυτών» για ελληνικά ομόλογα.

 

voria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s