Νon paper του υπ. Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών


 

Θα συνταχθεί προεδρικό διάταγμα που θα διαβαθμίσει τα δικαιώματα των πτυχιούχων

Με non paper που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας απαντάει στις καταγγελίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) περί αναξιοκρατίας και πολιτικών συναλλαγών στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επαγγελμάτων του χώρου της κατασκευής, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

 Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας η διάταξη που ψηφίστηκε αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης. Ωστόσο, από την  πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα συντάξει σε συνεργασία με το ΤΕΕ σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα διαβαθμίσει τα δικαιώματα των πτυχιούχων στο χώρο της κατασκευής και επανασχεδιάσει τον «χάρτη» των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο.

«Οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί το ΤΕΕ στις ανακοινώσεις του, σίγουρα ανήκουν σε άλλες εποχές» αναφέρεται στην ανακοίνση του υπουργείου Παιδείας. «Σε εποχές που οι συντεχνίες επέβαλαν την άποψη τους στην Κυβέρνηση με απειλή πολιτικού κόστους. Έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Τα άρθρα που αφορούν στα επαγγέλματα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, του Τοπογράφου Μηχανικού συμπεριελήφθησαν στο Πολυνομοσχέδιο ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» του ΥΠΕΚΑ, του Υποδομών και του Ανάπτυξης. Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε κληθεί να καταθέσει την άποψή του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το υπουργείου Παιδείας αντέδρασε με νομοτεχνική βελτίωση στον περιορισμό της απόδοσης του επαγγελματικού τίτλου  του Πολιτικού Μηχανικού κ.λπ. μόνο σε αποφοίτους του Πανεπιστημιακού τομέα, η οποία αντίκειται στη λογική, στα διεθνή δεδομένα, αλλά και στη νέα Αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά το Σχέδιο Αθηνά» αναφέρει το ίδιο κείμενο.

«Το υπουργείο  Παιδείας συνηγορεί στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με σύμφωνη Γνώμη του ΤΕΕ για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση και να υπάρχει διαβάθμιση και σαφής διαχωρισμός των δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημιακού Τομέα και των ΤΕΙ.  Αυτό είναι βέβαια πολύ διαφορετικό από τον πλήρη αποκλεισμό κάποιων κατηγοριών από την άσκηση ενός επαγγέλματος» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Η διάταξη της εναρμόνισης της νομοθεσίας μας, δηλαδή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μας υποχρέωση για την αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων που αποδίδουν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρών μελών της Ε.Ε., ορθώς συμπεριελήφθη από τους συντάκτες γι αυτό και το υπουργείο Παιδείας δεν ζήτησε την διαγραφή της. Από το 2012 αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών της ΕΕ και δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα επαγγέλματα Πολιτικών Μηχανικών, κ.λπ.» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.

Περί κολεγίων

Για τους αποφοίτους κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους, στο κείμενο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «λόγω ακριβώς της εναρμόνισης από το 2012 με την σχετική οδηγία, που το υπουργείο Παιδείας από το 2012 νομοθέτησε, τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης που παρέχουν κατά αποκλειστικότητα σπουδές βάση συμφωνιών πιστοποίησης ή δικαιόχρησης με ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρχές που εδρεύουν».

 

aragma

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s