Λουλούδια και Φυτά με χρώμα


Το χρώμα στην αρχιτεκτονική τοπίου

KENTRIKI     Το χρώμα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του κήπου και της αρχιτεκτονικής τοπίου γενικότερα, ενώ πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αφού έχει τη δύναμη να δημιουργεί συναισθήματα και να επηρεάζει την αισθητική δυναμική ενός χώρου. Για παράδειγμα, η φύτευση φυτών σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα των ανθέων και του φυλλώματος (λουλούδια και φυτά με χρώμα) είναι μια συνήθης τακτική που οδηγεί σε υπέροχα αισθητικά αποτελέσματα.

Τα φυτά προσδίδουν χρώμα στο τοπίο τόσο μέσω των ανθέων τους και των καρπών τους καθώς και μέσω του φυλλώματος. Εντυπωσιακές πολλές φορές είναι οι χρωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κήπο, από εποχή σε εποχή.

Λουλούδια και Φυτά με χρώμα

    Ένας καλός τρόπος για τον προσδιορισμό των χρωματικών συνδυασμών των φυτών (Λουλούδια και Φυτά με χρώμα)  είναι η παρατήρηση του χρωματικού κύκλου.  Εκεί τα χρώματα παρουσιάζουν μία συνέχεια μεταξύ τους σαν το καθένα να αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου: Ιώδες-κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλοκόκκινο, πορτοκαλί, κιτρινοπορτοκαλί, κίτρινο και ούτω καθ’ εξής, με την ίδια σειρά που εμφανίζονται στο φάσμα.

MOB6

MOB1

MOB5

     Η χρωματική παλέτα αποτελείται από τα βασικά χρώματα κόκκινο, κίτρινο και μπλε τα οποία ισαπέχουν στον χρωματικό κύκλο και στη μεταξύ τους απόσταση παρεμβάλλονται τρία άλλα χρώματα, τα δευτερεύοντα πορτοκαλί, πράσινα και μοβ που προέρχονται από το συνδυασμό δύο βασικών χρωμάτων. Ακολουθούν τα τριτεύοντα χρώματα κιτρνοπορτοκαλί, κιτρινοπράσινο και μπλε-μοβπου προέρχονται από το συνδυασμό ενός βασικού με ένα δευτερεύον χρώμα.

     Θερμά και ψυχρά χρώματα: ψυχρά χρώματα θεωρούνται το ιώδες, το μπλε, το πράσινο και οι αποχρώσεις τους ενώ θερμά το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις τους.

     Τα χρώματα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Οι αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων δημιουργούν συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας ενώ οι αντιθέσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον και δημιουργούν έντονα συναισθήματα χαράς και διάθεση για παιχνίδι στον κήπο.

KITRINO3

KITRINO4

KITRINO6

     Επιπλέον, το χρώμα στον κήπο μπορεί να  επιδράσει και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένας παρατηρητής το χώρο. Τα έντονα θερμά χρώματα φέρνουν τα αντικείμενα πιο κοντά στον παρατηρητή κάνοντας έτσι το χώρο να φαίνεται πιο μικρός και πιο φιλικός. Αντίθετα τα απαλά ψυχρά χρώματα απομακρύνουν τα αντικείμενα από τον παρατηρητή και δίνουν την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου που αποπνέει μία διακριτική  καθαρότητα.

     Στα παρτέρια πολύ συνηθισμένη φύτευση είναι εκείνη που για το εσωτερικό του παρτεριού επιλέγονται λουλούδια και φυτά με θερμό χρώμα τα οποία πλαισιώνονται από φυτά με ψυχρά χρώματα. Έτσι η ένταση των θερμών χρωμάτων παραμένει στο εσωτερικό του παρτεριού και προσελκύει το ενδιαφέρον, ενώ τα ψυχρά χρώματα ενοποιούν το παρτέρι με τον υπόλοιπο χώρο. Φυσικά και ο αντίθετος συνδυασμός δεν είναι απαγορευτικός όπου το τοπίο το επιτρέπει.

     Το λευκό λειτουργεί αρμονικά με τις ανοιχτές αποχρώσεις των χρωμάτων (λευκό-ροζ, λευκό-γαλάζιο, λευκό-λιλά, λευκό-λεμονί) ενώ δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις με τα έντονα χρώματα (λευκό-κόκκινο, λευκό-μοβ).

     Πλέον σε πολλά λουλούδια και φυτά και ιδιαίτερα στα ποώδη, χάρη στην επιστήμη της βελτίωσης των φυτών, έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες με άνθη σχεδόν σε όλα τα χρώματα και αποχρώσεις. Λουλούδια και φυτά με μεγάλη ποικιλία σε χρώμα είναι το Αντίρρινο (Σκυλάκι), η Βιόλα, το Δελφίνιο, ο Πανσές, το Φλοξάκι, η Γκαζάνια, ο Υάκινθος, η Φρέζια, η Τριανταφυλλιά κ.α.

LEYKO2

LEYKO6

LEYKO5

Τύποι κήπων με λουλούδια και φυτά με χρώμα

     Ο Μονόχρωμος κήπος: Δεν είναι λίγοι οι αρχιτέκτονες τοπίου που προτείνουν τη μονοχρωμία αφού συνάδει με την αρχή του μοντερνισμού «Less is More» (Το λιγότερο είναι περισσότερο). Η μονοχρωμία επιτυγχάνεται με την επιλογή ενός χρώματος και τη χρησιμοποίησή του σε διάφορες αποχρώσεις (πορφυρό- κόκκινο- ροζ ή κυανό- μπλε- γαλάζιο). Σε καμία περίπτωση η μονοχρωμία δεν συνεπάγεται και μονοτονία στον κήπο. Στο μονόχρωμο κήπο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην υφή του φυτικού υλικού ενώ η επανάληψη των διαφόρων υφών και αποχρώσεων τονίζει το ύφος και τη λειτουργικότητα του κήπου.

     Ο Πολύχρωμος κήπος: Στηρίζεται στη χρήση κάθε χρώματος και στοχεύει στη δημιουργία χρωματικής πανδαισίας στον κήπο. Στην πράξη δεν είναι τόσο απλό αφού εύκολα η πολυχρωμία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ενοχλητικό τοπίο που δημιουργεί μπερδεμένα συναισθήματα. Έτσι για τη δημιουργία πολύχρωμου κήπου απαιτείται πολύ σκέψη αλλά και πειραματισμός ώστε η επιλογή των φυτών και των χρωμάτων να είναι σωστή, έτσι ώστε ο κήπος να αποκτήσει ένα χαρούμενο ρυθμό όμοιο με αυτό ενός φυσικού λιβαδιού.

KOKKINO1

KOKKINO3

KOKKINO5

     Ο αρμονικός κήπος: Η χρωματική αρμονία επιτυγχάνεται με τη χρήση χρωμάτων που στο χρωματικό κύκλο βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο όπως κιτρινοπορτοκαλι-κίτρινο, βιολετί-μοβ, κόκκινο-κοκκινοπορτοκαλί. Ωστόσο αρμονία μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση τριών ή και περισσότερων χρωμάτων με την τεχνική που ονομάζεται κλιμάκωση. Σύμφωνα με αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρώματα τα οποία δεν είναι αρμονικά μεταξύ τους, αρκεί να συνδέονται μέσω των χρωμάτων που βρίσκονται ανάμεσά τους στο χρωματικό κύκλο. Για παράδειγμα το κόκκινο με το κίτρινο που δεν είναι αρμονικά, αν ενωθούν μέσω του πορτοκαλί η μετάβαση κόκκινο-πορτοκαλί- κίτρινο είναι πιο ήπια και το αποτέλεσμα πιο αρμονικό.

     Ο κήπος των αντιθέσεων:  Η αντίθεση επιτυγχάνεται με το συνδυασμό χρωμάτων που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο των χρωμάτων όπως το κόκκινο με το πράσινο ή το μπλε με το πορτοκαλί. Φυσικά η πιο κοινή αλλά ίσως και η πιο ισχυρή αντίθεση επιτυγχάνεται με το συνδυασμό του κίτρινου με το μοβ.

Φυτά με ΓΑΛΑΖΙΑ άνθη

MOB

Αγάπανθος

Βολβώδες

Ανεμώνη

Βολβόδες

Ιβίσκος συριακός

Θάμνος

Μέλια

Δέντρο

Φυτά με ΜΟΒ άνθη

MOB2

Διμορφοθήκη

Ετήσιο άνοιξης

Λεβάντα

Αρωματικό ποώδες

Βερόνικα

Αρωματικό ποώδες

Πασχαλιά

Θάμνος

Τεύκριο

Θάμνος

Πολύγαλα

Θάμνος

Γιακαράντα

Δέντρο

Φυτά με ΛΕΥΚΑ άνθη

LEYKO4

Άλυσο

Ετήσιο άνοιξης

Διμορφοθήκη

Ετήσιο άνοιξης

Γεράνι

Πολυετές ποώδες

Κρίνος

Βολβώδες

Βιβούρνο χιονόσφαιρο

Θάμνος

Φιλάδελφος

Θάμνος

Μαγνόλια

Δέντρο

Κατάλπη

Δέντρο

Αμυγδαλιά

Δέντρο

Φυτά με ΚΙΤΡΙΝΑ άνθη

KITRINO1

Καλέντουλα

Ετήσιο άνοιξης

Σελόζια

Ετήσιο άνοιξης

Κατηφές

Ετήσιο άνοιξης

Κάννα

Βολβώδες

Ρεναγκούλα

Βολβώδες

Κάσια

Θάμνος

Φορσίθια

Θάμνος

Ιβίσκος σινικός

Θάμνος

Ακακία

Δέντρο

Σοφόρα

Δέντρο

Φυτά με ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ χρώμα

KITRINO5

Καλέντουλα

Ετησιο άνοιξης

Δημορφοθήκη

Ετήσιο άνοιξης

Κατηφές

Ετήσιο άνοιξης

Κάννα

Βολβώδες

Ρεναγκούλα

Βολβώδες

Καλλωπιστική ροδιά

Θάμνος

Αβούτιλο

Θάμνος

Ιβίσκος σινικός

Θάμνος

Φυτά με ΚΟΚΚΙΝΑ άνθη

KOKKINO6

Παπαρούνα

Ετήσιο άνοιξης

Σάλβια

Ετήσιο άνοιξης

Σελόζια

Ετήσ άνοιξης

Γαρίφαλο

Πολυετές ποώδες

Γεράνι

Πολυετές ποώδες

Ανεμώνη

Βολβώδες

Κάννα

Βολβώδες

Ιβίσκος σινικός

Θάμνος

Καλιστίμωνας

Θάμνος

Φυτά με ΡΟΔΙΝΑ άνθη

KOKKINO4

Άλυσο

Ετήσιο άνοιξης

Γαρίφαλο

Πολυετές ποώδες

Γεράνι

Πολυετές ποώδες

Ρεναγκούλα

Βολβώδες

Ιβίσκος συριακός

Θάμνος

Ιβίσκος σινικός

Θάμνος

Μαγνόλια

Δέντρο

Καλλωπιστική μηλιά

Δέντρο

Αλβίζια

Δέντρο

Κερκίδα

Δέντρο

 gardenguide

Κείμενα:

Έφη Νυδριώτη

Γεωπόνος Γ.Π.Α.- Αρχιτέκτων Τοπίου

Φωτο:

ΕΔΗΛ

Κήπος 4 Εποχές

Τεύχος 21

Μάιος- Οκτώβριος 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s