Αλέξης Πότερ


Της Λώρης Κέζα

Πολύ τα έχει στρογγυλέψει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πιάσει το μεγάλο κοινό. Είναι προφανές ότι δεν επιδιώκει πλέον τη ρήξη με το κατεστημένο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε παράδεισο. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται σταθερά στον άξονα Αριστεράς/ Δεξιάς. Μετατρέπεται σε Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Κεντροαριστεράς.

 Είναι ενδιαφέρουσα η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κάνει μάγια. Είπε: «δεν είμαι ο Χάρι Πότερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα». Λίγη σαφήνεια δεν βλάπτει, δηλαδή να ειπωθεί ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θα αποκατασταθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Είναι διαφορετικό να επανέλθουν οι συντάξεις στο πρότερο ύψος τους όπως υπόσχεται και διαφορετικό να λειτουργήσουν εκ νέου οι οργανισμοί του δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο. Ένα πιο απτό παράδειγμα: πως θα αποκατασταθεί η κρατική τηλεόραση; Αν είναι να επαναπροσληφθούν εκείνοι που δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο ραδιομέγαρο, δημιουργείται πρόβλημα.

 Προσπερνάμε το κυρίως ζητούμενο, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καταργηθούν τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα και οι δεσμεύσεις. Σήμερα δεν είναι όπως πριν τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ξαναπήρε λεφτά τα οποία κάποτε θα κληθεί να επιστρέψει. Οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να ακυρωθούν, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Αντε να γίνει ένα κούρεμα αλλά είναι σαφές ότι το όνειρο της σεισάχθειας είναι όνειρο απατηλό. Δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να γίνουν όλα όσα ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας εξ ου και αρχίζει τις αναφορές στον ήρωα της Ρόουλινγκ. Υπόσχεται πολλά αλλά τα υπόσχεται με επιφύλαξη.

 Προκύπτει όμως ένα πρακτικό ερώτημα: δεν βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας την ευκαιρία να οικοδομηθεί διαφορετικά το κράτος; Κι όμως, θέλει τα πάντα όπως πριν, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής θα συνεχίσουν να εισπράττουν παράλογα επιδόματα, ότι τα σκουπίδια της ανατολικής Αττικής θα ρίπτονται ες αεί εκεί όπου ζουν οι τσιγγάνοι. Δεν παίρνει θέση για τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στις ακρότητες υπάρχει και η λογική: η εκτίναξη των δαπανών για τα φάρμακα δικαιολογεί μέτρα, το περίσσευμα ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα δικαιολογεί αποφάσεις.

 Από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών η πιο εύγλωττη είναι αυτή που αφορά τον ευρωσκεπτικισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι λύσεις θα δοθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αλλάξουν εκεί οι ισορροπίες. Αυτό από μόνο του δίνει την απάντηση σε όλα. Καταλάβαμε…

Το Βήμα

 

theinsider

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s