Αφορολόγητα τα πραγματικά εισοδήματατα έως 5.000 ευρώ


Διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί λύση στις υποθέσεις φορολογουμένων που έχουν πραγματικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ και οι δηλώσεις των οποίων εκκαθαρίσθηκαν χωρίς να ληφθούν οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4261/2014 παρέσχε εκ νέου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε στις 16 Μαΐου κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για όσους έχουν πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα 9.500 ευρώ.

Με την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4261/2014) επήλθε αλλαγή στην φορολογία όσων έχουν μικρά εισοδήματα που δεν προέρχονται από επιχειρήσεις ή ενοίκια, ώστε να μπορούν να δικαιούνται την μείωση των 2.100 ευρώ στον συνολικό φόρο.

Με την αλλαγή που έγινε ρυθμίστηκαν οι περιπτώσεις των φορολογουμένων που κατά την χρήση 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και γενικά αμειβόμενων με αποδείξεις δαπανών, ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και να μην βαρύνονται με την προκαταβολή φόρου.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι που εμπίπτουν στις ευνοϊκές διατάξεις  βρέθηκαν αντιμέτωποι με φόρους δυσανάλογους με τα πραγματικά τους εισοδήματα, καθώς η εκκαθάριση των δηλώσεων τους έγινε πριν την 16η Μάιου.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση φορολογουμένου που υπέβαλε φορολογική δήλωση και ενώ είχε εισόδημα 4.200 ευρώ, μετά την εκκαθάριση του βεβαιώθηκε φόρος 825,60 ευρώ ! Για την συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για εκατοντάδες άλλες ρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο οποίος μέσω twitter καθησύχασε τους φορολογουμένους. «Θα το δούμε. Θα δοθεί λύση, μην ανησυχείτε», διαβεβαίωσε ο κ. Χ. Θεοχάρης.

e-forologia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s