ΨΗΦΙΣΕΣ MNHMONIAKO KOMMA; ΠΑΡΤΑ Μ@Λ@ΚΑ ΕΛΛΗΝΑ


Στο συρτάρι οι προεκλογικές εξαγγελίες

Μετατίθενται για το 2016 οι μειώσεις φόρων

Ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει σταθερός, μετά τις ευρωεκλογές, για να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παρά τις πολλές προκλήσεις και το ηχηρό μήνυμα της κάλπης δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει εφόσον η τρόικα παραδώσει το Σεπτέμβριο την έκθεση της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα όπως το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και κυρίως να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται στην επικαιροποιημένη συμφωνία.

Οι προεκλογικές παροχές όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στο συρτάρι εκτός και αν το οικονομικό επιτελείο βρει τον τρόπο χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία να χαλαρώσει τη βαριά φορολογική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερή μείωση φορολογικών συντελεστών. Ακόμα και η όποια χαλάρωση από τους στόχους τους προγράμματος όχι μόνο θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα αλλά να έχει και την έγκριση της τρόικας.

Το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και στην περίπτωση που η σύνθεση του αλλάξει, θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στην υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα της Βουλής σειρά νομοσχεδίων και τροπολογιών θα πρέπει να ψηφισθούν άμεσα προκειμένου να εκταμιευτεί σε πρώτα φάση η υποδόση του ενός δισ. ευρώ τον Ιούνιο και το υπόλοιπο ποσό τον Ιούλιο. Στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ο καθορισμός της δεύτερης “δέσμης” φόρων υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, η συγχώνευση επικουρικών ταμείων , η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και το “σπάσιμο” της ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της.

Πάντως το καλοκαίρι αναμένεται θερμό δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την έλευση της τρόικας και έως τότε θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σχέδιο για το δημόσιο χρέος αλλά πρωτίστως να έχει εντοπίσει τα μέτρα εκείνα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο κατά το οικονομικό επιτελείο ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και κατά τους δανειστές μας στα 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τον Σεπτέμβριο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προοπτικές μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε άμεσους και έμμεσους φόρους και το δημοσιονομικό κόστος.

Το θέμα θα τεθεί στην τρόικα το Σεπτέμβριο με τον Αντ. Σαμαρά να έχει ήδη δεσμευθεί για σταδιακή μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, στα εισοδήματα φυσικών προσώπων στο 33%. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και θέμα βελτίωσης των όρων της ρύθμισης για τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ώστε να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που μήνα με το μήνα αυξάνονται.

matrix24

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s