Η Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια, ο Χόλμπρουκ και το εκπληκτικό, σχεδόν διαφανές κοστούμι-πιζάμα της κυρίας Λιάνη-Παπανδρέου


Το ζήτημα με τα Σκόπια θα επιλυθεί προς όφελός τους

Το 1995 υπογράψαμε με τα Σκόπια μια επονείδιστη Ενδιάμεση Συμφωνία, χωρίς να κατανοηθούν οι παρενέργειές της

Picture 0 for Το ζήτημα με τα Σκόπια θα επιλυθεί προς όφελός τους

Όπως σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και με τα Σκόπια ακολουθήθηκε μια πολιτική συνηθισμένη στους αδιάφορους και bon viveur πολιτικούς, οι οποίοι «κουκουλώνουν» το πρόβλημα, προκειμένου να τελειώσει εν ηρεμία η επαγγελματική πολιτική σταδιοδρομία τους, αφήνοντας την επίλυση των προβλημάτων στους επόμενους.

Αυτός είναι και ο λόγος που παλαιός πολιτικός μου είχε πει, ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν τα επιλύει κανείς, επιλύονται μόνα τους. Μόνο που η επίλυσή τους είναι επώδυνη για τον λαό, αφού έχουν ήδη κακοφορμίσει.

Υπογράψαμε με την Τουρκία συμφωνία να μη κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο για ενεργειακά αποθέματα, και την βαφτίσαμε Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνη. Επί 32 χρόνια ο ελληνικός λαός ούτε είχε ακούσει τον όρο Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με την υπογραφή της Συμφωνίας των Θαλασσών να μη γίνεται γνωστή και ότι από τότε έπρεπε να την εκμεταλλευτούμε.

Αφήσαμε το θέμα των Τσάμηδων σε εκκρεμότητα, χωρίς να ζητήσουμε την έκδοση των καταζητουμένων εγκληματιών που απέδρασαν στην Αλβανία μαζί με τα κατοχικά στρατεύματα που υποχωρούσαν.

Και το χειρότερο, υπογράψαμε με τα Σκόπια μια επονείδιστη Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995, χωρίς να κατανοηθούν οι παρενέργειές της. Που μας την θύμισε Σλάβος ακαδημαϊκός, ο κ. Βλάντο Καμπόφσκι, δηλώνοντας στον σκοπιανό Τύπο, ότι με την Συμφωνία δεν έχουν καμιά υποχρέωση να αλλάξουν την «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα τους, και μάλιστα «κανείς δεν τους το ζήτησε» (προφανώς εννοεί «κανείς Έλληνας», επειδή το απαιτούν οι Βούλγαροι, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των Σκοπίων σε κανένα διεθνή οργανισμό, αν δεν παραδεχθούν ότι έχουν γλώσσα και εθνότητα βουλγαρική).

Πράγματι, δεν προβλέφθηκε στην Ενδιάμεση συμφωνία, ότι η εγκατάλειψη της ονομασίας «Μακεδονία» σημαίνει απαραιτήτως και αναγνώριση πως δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, ούτε φυσικά εθνότητα. Αυτό σημαίνει, πως ακόμη και Δαρδανία να ονομαστούν, οι Σλάβοι των Σκοπίων θα παραμείνουν… Μακεδόνες. Στον δε ΟΗΕ έχει καταχωρηθεί η γλώσσα τους ωε «μακεδονική».

Για την ιστορία, παραθέτω το κείμενο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που προβλέπει:
• Τον σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων.
• Την υποχρέωση από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα Σκόπια µε την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)».
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή του συμβόλου (µε τον Ήλιο της Βεργίνας) που υπάρχει στη σημαία της και να σχεδιάσει μια νέα σημαία.
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να σταματήσει την έκδοση και να διακηρύξει την άμεση αλλαγή του νέου χαρτονομίσματος µε την απεικόνιση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να διακηρύξει ότι η ερμηνεία των επίμαχων άρθρων στο Σύνταγμά της δεν ερμηνεύονται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους αλλά ούτε και ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
• H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα βάση του άρθρου 11, να αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος χώρας σε διεθνείς οργανισμούς µε ονομασία διαφορετική από της πΓ∆Μ (FYROM).
• Άρση του ελληνικού εμπάργκο. (Το ελληνικό εμπάργκο επέφερε ζημιά 1,5 δισ. δολαρίων στην οικονομία των Σκοπίων, υπέρογκο ποσό για την ασθενική οικονομία τους).

Αυτά υπέγραψαν οι πολιτικοί μας, υλοποιώντας αποφάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, Ελλήνων και αλλοδαπών. Και κυριολεκτώ επ’ αυτού, αφού ο Ειδικός Μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (θανών προ τετραετίας) έφερε έτοιμο το κείμενο που υπέγραψε ο Α. Παπανδρέου, με τον τότε ΥΠΕΞ κ. Παπούλια να μη συμφωνεί -κατά τον Χόλμπρουκ-, με το αιτιολογικό ότι «δεν μπορείς να έχεις ποτέ εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Να θυμίσω τα σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Χόλμπρουκ, ο οποίος πραγματοποίησε δεύτερη επίσκεψη στο σπίτι του ασθενούντος Α. Παπανδρέου, χωρίς την παρουσία του κ. Παπούλια, υπολογίζοντας στην υποστήριξη της κας Δήμητρας Παπανδρέου (πώς την έπεισε, δεν μας είπε). Έγραψε στο βιβλίο του τα εξής αποκαλυπτικά, που δείχνουν πώς γράφεται η ιστορία στην Ελλάδα – και όχι μόνο: «Όταν φθάσαμε στη βίλα δεν είδαμε πουθενά τον Παπανδρέου. Αντί γι’ αυτόν μας υποδέχθηκε η κυρία Παπανδρέου με ένα εκπληκτικό, σχεδόν διαφανές κοστούμι-πιζάμα, που έκρυβε ελάχιστα από τα κρίσιμα σημεία της εντυπωσιακής της ανατομίας».

Αυτή, λοιπόν, η εντυπωσιακή ανατομία που την «κάλυπτε» το διαφανές κοστούμι -κατάλληλο ένδυμα προφανώς για διπλωματικές συζητήσεις- έπεισε τον Α. Παπανδρέου και η Ενδιάμεση Συμφωνία υπογράφηκε.

Και δεθήκαμε χειροπόδαρα (κι εδώ)

Ο Μακεδών

 

voria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s