Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η έφεση της Αργεντινής


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα την έφεση της Αργεντινής κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης που την υποχρέωνε να πληρώσει τα hedge funds τα οποία είχαν αρνηθεί να δεχτούν τους όρους της χώρας στην αναδιάρθρωση του χρέους της

Το Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς περαιτέρω σχόλια, επικύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να υπαχθούν στις προτάσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το χρέος της Αργεντινής προς τα hedge funds ξεπερνά τα 1,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

 Η χώρα κατηγορεί ότι τα hedge funds συμπεριφέρονται σαν «όρνια» καθώς επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001.

 Η Αργεντινή είχε προειδοποιήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να την οδηγήσει σε νέα χρεοκοπία «κάτι που θα προκαλούσε μια νέα οικονομική καταστροφή με σοβαρές συνέπειες για τα εκατομμύρια των απλών πολιτών της Αργεντινής».

 Η κυβέρνηση της Αργεντινής υποστήριζε επίσης ότι η απόφαση απειλούσε τις διεθνείς αγορές και παρεμπόδιζε τη διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

 Από την πλευρά τους τα hedge funds είχαν καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την έφεση της Αργεντινής υποστηρίζοντας ότι η χώρα υπερεκτιμά τον οικονομικό αντίκτυπο της συγκεκριμένης υπόθεσης και διαθέτει τα λεφτά για να κάνει τις αποπληρωμές, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires. Ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στον να κακομεταχειρίζεται τους πιστωτές της και δεν αξίζει την επανεξέταση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς θα παραβιάσει την απόφαση του εάν χάσει τελικά.

 Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 σε χρέος 100 δισ. δολ. Το 2005 και το 2010 η χώρα πρόσφερε στους ομολογιούχους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέο χρέος πολύ μικρότερης αξίας. Στο πλαίσιο των δύο πράξεων ανταλλαγής, οι επενδυτές συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου το 93% του συνολικού χρέους της χώρας.

 Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Αργεντινή κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της στη Λέσχη του Παρισιού για την πληρωμή των χρεών της χώρας συνολικού ύψους 9,7 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: WSJ, Dow Jones Newswires, capital.gr

thepressproject

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s