Τα golden boys «λεηλατούν» ακόμα το Δημόσιο: Εκτός ελέγχου μισθοί και αμοιβές


Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ελέγχους για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις αποδοχές και τις πρόσθετες αμοιβές σε πρόσωπα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ, ωστόσο, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πενιχρά.

Οπως σημειώνει το capital, σε αρκετά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, το μισθολόγιο συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι αρμόδιοι φορείς δείχνουν να αγνοούν τις διατάξεις των σχετικών νόμων.

Η γενική εκτίμηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι πως η ωφέλεια από τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το μεγάλο «πάρτι» εξακολουθεί να γίνεται στα ΝΠΙΔ.

Ειδικότερα τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι, από τους 94 φορείς της γενικής κυβέρνησης (55 ΝΠΙΔ και 40 ΝΠΔΔ), το ενιαίο μισθολόγιο έχει εφαρμοστεί στους φορείς με μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να έχουν εντοπιστεί μεγάλα προβλήματα.

Η εικόνα, όμως είναι εντελώς διαφορετική για τα ΝΠΙΔ, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται σημαντικές ατασθαλίες.

Εως και 35% οι διαφορές αμοιβών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί σημαντικές διαφορές στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ οι οποίες, κατά περιπτώσεις, φθάνουν έως και το 35%, ενώ, όπως σημειώνει το capital, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν ήδη ζητήσει άμεση διόρθωση των «παραδόξων».

Μάλιστα, πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει ακόμη και να γίνει εξολοκλήρου ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις.

Εκτεταμένοι έλεγχοι -Το ΓΛΚ θα ζητήσει επιστροφή αναδρομικών

Μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν διεξάγει δέκα επιτόπιες επιθεωρήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ελέγχοντας την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το ΓΛΚ, προς το παρόν ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε τα ΝΠΙΔ να εφαρμόσουν σωστά το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι ίδιες πηγές πάντως δεν αποκλείουν σε δεύτερο στάδιο να εξεταστεί εάν σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Πάντως, όπως αναφέρουν από το ΓΛΚ, πέραν των ποσών που εξοικονόμησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαντικό αποτέλεσμα επιφέρει και η διακοπή των μη σύννομων πληρωμών η οποία επιφέρει μείωση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού προς ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Στο εξής, εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται σε σταθερή βάση σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω της τακτικής συλλογής και επεξεργασίας των μισθολογικών δεδομένων από όλους τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού του μισθολογίου στο Δημόσιο.

briefingnews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s