Συγχαρητήρια προς την Κύπρο απευθύνει η Λαγκάρντ


Στον απόηχο της έγκρισης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της τέταρτης δόσης για την Κύπρο, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ, συγχαρητήρια προς τις κυπριακές αρχές για τη μέχρι στιγμής επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου απευθύνει με γραπτή της δήλωση η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι  κυπριακές αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος τους αναφέρει.

Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζει, αφαίρεσαν εγχώριους περιορισμούς πληρωμών, έθεσαν σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και ανέλαβαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναφέρει η κα Λαγκάρντ.

Παρά τις επιτυχίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν και η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής θα είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της επιτυχίας του προγράμματος.

Η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι με βάση την πρόοδο, που έχει σημειωθεί, όσον αφορά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Ταχεία εφαρμογή του νομικού πλαισίου της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι καθοριστική, υποδεικνύει, για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων για εθελοντικές διευθετήσεις δανείων.

Οι αρχές θα πρέπει, επίσης, τονίζει, να εντείνουν την εποπτεία των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δανείων των τραπεζών, ενισχύοντας τη συνολική εποπτεία και τους κανονισμούς, καθώς και να εφαρμόσουν πλήρως το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι η φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και η συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού από τις κυπριακές αρχές συνέβαλαν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δεδομένου ότι πλανάται μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν προσεκτικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητη η μεσοπρόθεσμη καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να συμπληρωθούν, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων από το χρέος και τα δημοσιονομικά, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καταλήγει στη γραπτή δήλωσή της η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, με θετικά σχόλια για την πιστή τήρηση των στόχων από τις κυπριακές αρχές, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την τέταρτη ανασκόπηση της απόδοσης της Κύπρου στο οικονομικό πρόγραμμα, που αποφασίστηκε σε συνεργασία με την τρόικα.

Παράλληλα, αποφάσισε ομόφωνα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ.

Θετική ήταν και η έκθεση, που παρουσίασε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσου.

Τονίζει ότι οι στόχοι εκπληρώνονται βάσει του προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί.

Η επόμενη αποστολή της τρόικας θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 15 Ιουλίου.

 

sigmalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s