«Βόμβα» 20 δισ. απειλεί την κυβέρνηση


Εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια – Δεν υπάρχουν χρήματα για επιστροφές.

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για δικαστικούς και ενστόλους, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν είναι ικανές να τραντάξουν συθέμελα τον προϋπολογισμό, σε περίπτωση φυσικά που χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές.

Το Υπουργείο Οικονομικών ήδη τρέχει να βρει τρόπους που θα καλύψει τα λεφτά που πρέπει να δώσει σε δικαστικούς και ενστόλους – για αναδρομικά και επαναφορά αποδοχών – πόσο που γι’ αυτές τις δυο μόνο περιπτώσεις, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Οι προσφυγές έχουν πέσει «βροχή» εδώ και χρόνια στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και ξεπερνούν ακόμα και τις 30!  Ωστόσο, θεωρείται ότι το ένα τρίτο αυτών, αν κριθούν τα μέτρα αντισυνταγματικά, τότε θα δημιουργήσουν νέα τρύπα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ!

Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί γιατί γνωρίζει ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατ’ απαίτηση των δανειστών κινούνταν στο όριο ή και έξω από τις γραμμές του Συντάγματος. Αν λοιπόν, τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας κρίνουν τα περισσότερα μέτρα ως αντισυνταγματικά, εκτός από την αποκατάσταση μισθών, φόρων και άλλων επιπτώσεων, θα ανοίξουν το δρόμο και για μια συζήτηση για τη φύση του μνημονίου, που ίσως και να έχει στηριχθεί σε μέτρα εκτός του Συντάγματος. Όλοι καταλαβαίνουν φυσικά, τι σημαίνει αυτό.

 

hassapis-peter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s