Ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ: Ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση για οφειλές ως 25.000 ευρώ


oaee_47

Πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό του ΟΑΕΕ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η βασικότερη αλλαγή αφορά στην αύξηση του ύψους των οφειλών που θα μπορούν να συμψηφίζουν με τη σύνταξή τους οι ασφαλισμένοι, στις 25.000 από τις 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

Για παράδειγμα, οφειλέτης που χρωστά 24.000 ευρώ από κύρια οφειλή και προσαυξήσεις και δικαιούται σύνταξη 1.000 ευρώ, θα καταβάλει 600 ευρώ το μήνα και θα παίρνει 400. Σήμερα, δεν δικαιούται καθόλου σύνταξη, παρά μόνο αν πληρώσει άμεσα τις 4.000 ευρώ, καθώς ο συμψηφισμός επιτρέπεται για ύψος οφειλής έως τις 20.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι η κύρια οφειλή (χωρίς τις προσαυξήσεις) δεν ξεπερνά τις 14.200 ευρώ.

Τη ρύθμιση προανήγγειλε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Η τροπολογία θα είναι έτοιμη σήμερα και θα ενταχθεί σε ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία:

1. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους χρωστούν πάνω από 25.000 ευρώ (π.χ. 28.000 ευρώ) να ρυθμίσουν το επιπλέον ποσό (π.χ. τις 3.000 ευρώ) σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να συμψηφίσουν τις 25.000 ευρώ με παρακράτηση σύνταξης.

2.Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που υπέβαλαν την αίτηση και όχι από την ημέρα που εξοφλούν την οφειλή τους.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s