Αμφισβητεί τη συμφωνία με τη Siemens η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Σε αμφισβήτηση της εγκυρότητας της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή προχώρησε την Τρίτη η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης του άλλοτε πρόεδρου της επιτροπής για τη διερεύνηση του ομώνυμου σκανδάλου Σήφη Βαλυράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η κυρία Κωνσταντοπούλου πρότεινε να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens, και μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού διότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η υπόθεση της Siemens αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς» που εξελίχθηκε «στο μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης». Μάλιστα, σημείωσε ότι η εταιρεία «απολαμβάνει ιδιώνυμης ασυλίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού το 2012 συνιστά εμπόδιο, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ο άλλοτε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του  σκανδάλου της Siemens τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία στην υπόθεση.

Ο κ. Βαλυράκης σημείωσε ότι η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις, αυξάνοντας το κόστος κατά 10%, με το 8% να χρησιμοποιείται για τη δωροδοκία υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη κυβερνήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων στη διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής.

«Η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» τόνισε και σχολίασε ότι 10 χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη υπόθεση, τον Μάιο του 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».

Στο μεταξύ, αποκάλυψε ότι όταν είχε οριστεί υφυπουργός Συγκοινωνιών, επί της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, επαναδιαπραγματεύτηκε «τη μίζα του υπουργού» με την εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του καλωδίου διεθνών επικοινωνιών Ελλάδος – Αιγύπτου «Αλέξανδρος», επιτυγχάνοντας καλύτερη τιμή υπέρ του Δημοσίου.

Ο κ. Βαλυράκης θα κληθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών για την υπόθεση.

Πάντως, δύο εκ των πέντε δικογραφιών που αφορούν τη Siemens έχουν τεθεί στο αρχείο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι ζητήματα που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου.

briefingnews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s