Γιατί ο καρκίνος «ξαναχτυπά» μετά τη θεραπεία


bd2677b8c3a335dfa027193fc4dffd70_LΗ ανησυχία κάθε ασθενούς που έχει εμφανίσει καρκίνο και έχει καταφέρει να τον αντιμετωπίσει με την κατάλληλη θεραπεία είναι πως η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ο καρκίνος επανεμφανίζεται σε ασθενείς αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Ερευνητές από το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (Institute of Cancer Research) ανακάλυψαν ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα «κοιμούνται», αποφεύγοντας την επίδραση της χημειοθεραπείας, και «ξαναξυπνούν» χρόνια μετά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν την περίπτωση ενός ασθενούς με λευχαιμία στον οποίο η νόσος «επέστρεψε» μετά από 20 ολόκληρα χρόνια ύφεσης. Ευελπιστούν πως θα μπορούν στο μέλλον να ξυπνήσουν ελεγχόμενα τα ανενεργά καρκινικά κύτταρα ώστε να τα καταστρέψουν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Τα καρκινικά κύτταρα που «ξύπνησαν» στον υπό μελέτη ασθενή έμοιαζαν κατά πολύ με καρκινικά κύτταρα που είχαν αναπτυχθεί λίγο πριν εκδηλωθεί για πρώτη φορά η λευχαιμία, όταν δηλαδή ο ασθενής ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Δείγματα αίματος και μυελού των οστών αντλήθηκαν από τον ασθενή όταν εμφάνισε για πρώτη φορά καρκίνο και συγκρίθηκαν με δείγματα που αντλήθηκαν κατά την υποτροπή, όταν ο ασθενής ήταν 25 ετών.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και στα δύο αιματολογικά δείγματα, κάτι που υποδεικνύει μια άμεση σχέση μεταξύ της πρώτης και της επακόλουθης εκδήλωσης της λευχαιμίας. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι είχαν επέλθει και νέες γονιδιακές μεταβολές στα καρκινικά κύτταρα κατά την υποτροπή.
Είναι λοιπόν πιθανό τα καρκινικά κύτταρα να υπέπεσαν σε αδράνεια, καταφέρνοντας έτσι να αντισταθούν στην επίδραση της χημειοθεραπείας. Τα κύτταρα αυτά επιβίωσαν επειδή αναπτύσσονταν με πολύ αργό ρυθμό, αφού η χημειοθεραπεία βοηθά να εξουδετερωθούν τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα.
Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Leukemia.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/330443-giati-o-karkinos-ksanaxtypa-meta-ti-therapeia#ixzz3bdwkZY6D

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s