Λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες;


Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προσφέρει επιχειρήματα στην Αυστραλία για την άρνηση υποδοχής μεταναστών από την Ν.Α. Ασία

Επτά χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι αυτήν την στιγμή στη μέση της θάλασσας, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης της Νοτιοανατολικής Ασίας, της μεγαλύτερης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας εμπλοκή στις σχέσεις της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Μιανμάρ.


Στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στην Σεούλ, αξιωματούχοι από την Ινδονησία ενημέρωσαν την Υπουργό Εξωτερικών Julie Bishop, ότι μόνο ένα 30-40% αυτών των ανθρώπων είναι πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που διεκδικούν άσυλο είναι οικονομικοί μετανάστες χωρίς έγγραφα από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Μαλαισία σε αναζήτηση εργασίας.
Η πληροφορία αυτή έρχεται να προσφέρει ανακούφιση στην κυβέρνηση Abbott, η οποία επιμένει στην σκληρή της στάση απέναντι στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, αρνούμενη να επιτρέψει την είσοδο των Ροχίνγκια στο αυστραλιανό έδαφος. «Όποια υπόνοια ότι υπάρχει κάποιο είδος προγράμματος εγκατάστασης στην Αυστραλία ανθρώπων που επιβαίνουν σ’ αυτά τα πλοία, απλώς ενθαρρύνει το δουλεμπόριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν θα προβεί σε καμία δήλωση ή πράξη που θα ενθαρρύνει αυτήν τη συμπεριφορά. Από την μεριά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, απάντησε στην κριτική για απραξία της Αυστραλίας απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται αυτήν την στιγμή εν πλω, ταξιδεύοντας χωρίς νερό και φαγητό για περισσότερες από 40 ημέρες, λέγοντας ότι η Αυστραλία έχει συνεισφέρει συνολικά $170 εκατομμύρια δολάρια στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 40 από τα οποία μόνο την φετινή χρονιά.
«Έχοντας προσφέρει το πιο γενναιόδωρο ανθρωπιστικό πρόγραμμα του κόσμου, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ξεριζώνονται ανά τον κόσμο» δήλωσε. Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή έχουν ήδη καταφύγει στην Ινδονησία, την Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

neoskosmos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s