Πώς το σκληρό πορνό αλλάζει το πραγματικό σεξ


watching-pornΗ σκληρή πορνογραφία, κύριος σεξουαλικός «παιδαγωγός» των εφήβων και εν γένει των νέων, σύμφωνα με έρευνα.H αλλαγή του ρόλου της γυναίκας και του τρόπου που φλερτάρουμε (Pics)

«Μερικά αγόρια και κορίτσια,  πιστεύουν πως το σεξ πρέπει να είναι βίαιο, ότι είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούνται μαστίγια και αλυσίδες για να χτυπήσεις κάποιον κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης».
Τα παραπάνω μαρτυρά μια έφηβη σε έρευνα που διεξήγαγε η σεξολόγος Maree Crabbe και δημοσιεύεται στο δίκτυο abc και συγκεκριμένα στην αυστραλέζικη έκδοση του.
Η ειδική σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σημειώνει πως πολλοί έφηβοι διατυπώνουν παρόμοιες απόψεις σαν αυτή που καταγράφεται στην αρχή του κειμένου.
Το βασικό συμπέρασμα είναι πως το hardcore sex γίνεται νόρμα για τους νέους που διαμορφώνουν τις ερωτικές τους συμπεριφορές πάνω σε νέα πρότυπα που αναπαράγονται από τις εταιρείες παραγωγής πορνογραφικού υλικού της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη του διαδικτύου, οι νέες ταχύτητες και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν φέρει το πορνό στο σπίτι του μέσου χρήση των δυτικών και προηγμένων κρατών. Η πορνογραφία είναι περισσότερο προσβάσιμη και αυτή η προσβασιμότητα αποτελεί εν τέλει πρόβλημα.
«Ο κύριος «σεξουαλικός παιδαγωγός» για το σύνολο σχεδόν των νέων στις μέρες μας, είναι το πορνό και τα στερεότυπα που εγκαθιδρύει στην κοινή συνείδηση», τονίζει η Maree Crabbe.
«Θεωρούν πως οι πιο ακραίες ή βίαιες ερωτικές πράξεις είναι οι φυσιολογικές, κάτι που δεν υφίσταται στον «έξω» κόσμο ή οι περισσότεροι ενήλικοι δεν είναι οικείοι με αυτές», αναφέρει.
Από την άλλη, η ψυχολόγος Russell Pratt παρατηρεί πως πολλοί νέοι άντρες πιστεύουν πως αυτά που βλέπουν στην οθόνη είναι καθημερινές τακτικές και πως το μέσο πορνογραφικό σενάριο περιλαμβάνει βία και σκληρές πράξεις με αποδέκτες τις γυναίκες.
«Έστω ότι έχουμε ένα νεαρό αγόρι 14 ετών και ψάχνει για πορνογραφικό υλικό επί ένα χρόνο. Το πιο πιθανό είναι να μην έχει βιώσει ακόμα μια αληθινή ερωτική εμπειρία. Το κακό είναι πως πιστεύει ότι αυτά που βλέπει να γίνονται στον υπολογιστή του, είναι και τα αναμενόμενα στην κανονική ζωή. Ότι η γυναίκα δηλαδή, θα είναι υποτακτική και υποχείριο των ορέξεων του ακόμα κι αν γίνεται βίαιος».
Αυτά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πλειοψηφία των προβαλλόμενων σήμερα ερωτικών ταινιών για ενηλίκους, στις οποίες όμως έχουν πρόσβαση και οι ανήλικοι.
Η 18χρονη Annie Hill που μιλάει στο abc λέει πως οι σκηνές «δεν μοιάζουν ήπιες, ερωτικές, δεν φαίνεται πως η πρωταγωνίστρια διασκεδάζει με όσα γίνονται. Οι ταινίες μοιάζουν βίαιες και η όλη διαδικασία επίπονη».
Λέει επίσης πως η προβαλλόμενη πορνογραφία επηρεάζει την ερωτική συμπεριφορά των αγοριών. «Το hardcore έχει γίνει νόρμα. Είναι σαν να έχει απεμπλακεί το σεξ από το συναίσθημα. Τα αγόρια γίνονται όλο και πιο κυριαρχικά. Πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα γυναικείο σώμα όπως και όποτε το θέλουν. Ότι μπορούν να το μοιραστούν με όποιον θέλουν».
Η συγγραφέας Melinda Tankard-Reist από τη δική της μεριά, λαμβάνει μέρος σε σχολικές ημερίδες για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων.
«Έρχονται ακόμα και 12χρονα και 13χρονα κορίτσια και μου δείχνουν μηνύματα αγοριών που τους ζητάνε γυμνές φωτογραφίες τους. Δεν αναπτύσσουν φυσιολογικές σχέσεις, πρόσωπο με πρόσωπο, δεν φλερτάρουν φυσιολογικά, τα αγόρια θέλουν να έχουν ένα ηγετικό ρόλο χωρίς όμως σωστή προσέγγιση. Το πορνό γίνεται εγχειρίδιο διαπαιδαγώγησης για τους εφήβους με εντελώς λάθος τρόπο».
Έφηβες και νέες κοπέλες που μίλησαν στο αυστραλέζικο ενημερωτικό δίκτυο, ανέφεραν πως η συμπεριφορά αυτή τις κάνει να αντιδρούν και να αποφεύγουν την εμπλοκή σε ερωτικές σχέσεις. Θεωρούν πως τα αγόρια ψάχνουν μόνο για εφήμερες σχέσεις.
«Πρέπει να τους μάθουμε από την αρχή πως το σεξ είναι μια αμοιβαία διαδικασία και μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα σε μια υγιή και ισότιμη σχέση», καταλήγει η Maree Crabbe.
Πρόσφατα άλλωστε, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ανέλυσαν 400 από τα πιο δημοφιλή βίντεο γνωστών ιστοσελίδων.
Τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο απεικόνιζαν σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, αλλά το 17% των βίντεο αφορούσαν ομαδικό σεξ, το 5% σεξ ανάμεσα σε γυναίκες και το 3% αυτοϊκανοποίηση.Οι ερευνητές βρήκαν ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες υποβαθμίζονταν μέσα από τις αισθησιακές ταινίες, απλά με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα:-Οι γυναίκες είχαν πιο συχνά το ρόλο του ατόμου που απλά ήταν υπεύθυνο για την αποκλειστική ικανοποίηση του άντρα, εφόσον τα περισσότερα βίντεο αφορούσαν μόνο τον ανδρικό οργασμό.-Από την άλλη, οι άντρες υποβαθμίζονταν επειδή δεν φαίνονταν τα πρόσωπά τους στην κάμερα.Ωστόσο:
-Οι άντρες και οι γυναίκες είχαν την ίδια οικονομική και επαγγελματική δύναμη στα βίντεο.
-Άντρες και γυναίκες έκαναν σε ίδιο βαθμό την πρώτη κίνηση για να ξεκινήσει η σεξουαλική πράξη.
Η προβαλλόμενη εικόνα της γυναίκας στην πλειοψηφία των ερωτικών ταινιών συνεχίζει λοιπόν να απασχολεί τους ειδικούς, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η παγκόσμια βιομηχανία πορνό παράγει ταινίες για κάθε ενδιαφερόμενη σεξουαλική κατηγορία και ερωτική κατεύθυνση, κάτι που δεν συνέβαινε στον ίδιο βαθμό στο πρόσφατο παρελθόν.

Χρήστος Δεμέτης

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s