Όλη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το «κούρεμα» του χρέους


Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

KouremaXreousL3Αναλυτικά η ελληνική πρόταση για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να μην χρειαστεί να πουληθούν οι Έλληνες πολίτες και τα παιδιά τους στα «σκλαβοπάζαρα» των ασύδοτων αγορών.

To νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους πιστωτές αποκαλύπτουν σήμερα οι «Financial Times».
Πιο συγκεκριμένα, ο συντάκτης του κειμένου Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει το ελληνικό σχέδιο και τη μείωση ελλείμματος σε δύο δόσεις το 2020 και το 2030.
Αναλυτικότερα, στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση του δυσβάσταχτου φορτίου από το τρέχον επίπεδο του 180% του ΑΕΠ, σε μόλις 93% έως το 2020 και σε λιγότερο από 60% έως το 2030.
Το σχέδιο καταγράφεται σε ένα κείμενο 7 σελίδων με τίτλο «Ending the Greek Crisis» και περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς τομείς:
  • τα δάνεια από την ΕΚΤ
  • τα δάνεια από το ΔΝΤ
  • τα δάνεια από το πρώτο Μνημόνιο
  • τα δάνεια από το δεύτερο Μνημόνιο μέσω EFSF
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει:
ΕΚΤ: Κάλυψη της οφειλής των 27 δισ. προς την ΕΚΤ με δάνειο από τον ESM. Με δεδομένο όμως ότι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια από τους τίτλους που οφείλονται στην Ευρωτράπεζα, η πρόταση της Ελλάδας ουσιαστικά συνιστά έμμεσο μικρό «κούρεμα» του χρέους.
ΔΝΤ: Πρόωρη αποπληρωμή του ήμισυ περίπου της οφειλής προς το ΔΝΤ με τα κέρδη, ύψους 9 δισ., της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Το υπόλοιπο χρέος θα πληρωθεί με συνδυασμό κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές και των χρημάτων στήριξης που θα εκταμιεύσει το Ταμείο για την Ελλάδα στο μέλλον.
1ο Μνημόνιο: Παράταση αποπληρωμής των διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο είτε με ομόλογα στο διηνεκές είτε με ομόλογα που θα συνδέονται με το ΑΕΠ. Επιπλέον, η Αθήνα προτείνει την αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων με επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής.
2ο Μνημόνιο: Η πιο ριζοσπαστική πρόταση της Ελλάδας, όμως, αφορά τα δάνεια του 2ου μνημονίου. Προτείνει διχοτόμηση των δανείων του EFSF (δεύτερο πρόγραμμα στήριξης). Το πρώτο μισό θα αναδιαρθρωθεί σε δάνειο με διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% από 2,5%) και το δεύτερο μισό θα διαγραφεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Financial Times».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s