Σνόουντεν: Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης


Ανώνυμοι καλλιτέχνες έστησαν χωρίς άδεια προτομή του Έντουαρντ Σνόουντεν σε κεντρικό πάρκο στην Νέα Υόρκη, το Fort Greene Park τον Απρίλιο (φωτογραφία ANIMALNewYork). Στα σχόλια του άρθρου γνώμης του Σνόουντεν στους New York Times, είναι διάχυτη η άποψη ότι ο Σνόουντεν θα πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να τιμηθεί για την δράση του.   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια όταν ως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τόλμησε να αποκαλύψει την μαζική καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων όλων των Αμερικανών. Ακολούθησαν πολλές αποκαλύψεις ακόμα, όπως ότι δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν αδικαιολόγητα τις δραστηριότητες ανυποψίαστων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι φοβόταν ότι ο κόσμος θα επιδείξει αδιαφορία ή κυνισμό για όλα αυτά, σήμερα εκφράζει την βαθιά ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του γιατί οι φόβοι του δεν επιβεβαιώθηκαν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Ο κόσμος λέει όχι στην επιτήρηση».

Στο άρθρο του, ο Σνόουντεν που παραμένει στην Ρωσία παραθέτει τις αλλαγές που επέφερε η αντίδραση του κόσμου στις αποκαλύψεις του -χαρακτηριστικό είναι ότι η καταγραφή των κλήσεων κρίθηκε από την Δικαιοσύνη παράνομη και διακόπηκε με εντολή Ομπάμα, αποδίδοντας αυτή και άλλες εξελίξεις ανά τον κόσμο στην δύναμη του ενημερωμένου λαού.

Ο Σνόουντεν αναφέρεται ιδιαίτερα στα διαθέσιμα πλέον τεχνολογικά μέσα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής: στα κενά ασφαλείας στις συσκευές, ακόμα και στην ίδια την γλώσσα του Διαδικτύου, σε κερκόπορτες στις υποδομές που επέτρεπαν στον παρελθόν την μαζική παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις. Αναφέρεται ακόμα στην διαφορετική στάση απέναντι σε τεχνικές όπως αυτή της κρυπτογράφησης και παρουσιάζει ως παράδειγμα την Apple η οποία ενεργοποίηση την εκ προοιμίου κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων στα iPhone, έτσι ώστε ακόμα και όταν κλαπούν η ιδιωτική ζωή παραμένει ιδιωτική.

Ωστόσο, ο Σνόουντεν επιμένει ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα: οι τεχνολογικές εταιρείες δέχονται πιέσεις από τις κυβερνήσεις να εργαστούν εις βάρος και όχι προς όφελος των πελατών τους, δισεκατομμύρια εγγραφές για την θέση κινητών τηλεφώνων υποκλέπτονται χωρίς καμία ένδειξη για την ενοχή ή την αθωότητα όσων αφορούν -το 2014, ο Σνόουντεν μας έλεγε «Εγκαταλείψτε το Dropbox, το Facebook και το Google» και πριν από λίγες ημέρες, ο Τιμ Κουκ κατά την βράβευσή του ως Freedom Champion από τον οργανισμό EPIC μας είπε «Κάποτε θα καταλάβετε με τι πληρώνετε τις δωρεάν υπηρεσίες». Η Google παραπέμπει στα myaccount.google.com και privacy.google.com «για ό,τι σας ανησυχεί», ενώ ο πατέρας του WWW λέει «Ανακτήστε την κυριότητα των δεδομένων σας».

Ο Σνόουντεν καταλήγει το άρθρο του λέγοντας ότι η ισορροπία έχει αλλάξει: δεν φοβόμαστε πλέον, αντιστεκόμαστε και εκλογικεύουμε.

Ανθή Παναγιωτάκη,
@anthi, @techingr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s