10 ευρώ το κιλό η βασιλόπιτα, μόλις 6,5 ευρώ η επίσκεψη για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ…


10 ευρώ το κιλό η βασιλόπιτα, μόλις 6,5 ευρώ η επίσκεψη για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ...

Ως ένα ακόμη έτος έντονων αδικιών, θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων το 2015.

Μειώσεις μισθών, συντάξεων, ασήκωτα φορολογικά βάρη, σοβαρά ελλείμματα στην περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος, είναι μερικές μόνον από τις εμπειρίες που αποκομίσαμε (και) το συγκεκριμένο έτος.

Μεγάλες αδικίες έχουν επικρατήσει και μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι κρατούν σήμερα όρθιο τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμιας φροντίδα Υγείας.

Με την κατάργηση των πολυϊατρείων του Οργανισμού και την αποδυνάμωση των υποδομών του, ο ΕΟΠΥΥ στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες παρόχους, δηλαδή στους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα.

Αντί να τούς στηρίξει, όμως, φρόντισε να αξιοποιήσει το έπακρο την αρνητική συγκυρία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: περιέκοψε ό,τι μπορούσε να περικόψει και χρωστάει όσο το δυνατόν περισσότερα…

“Η βασιλόπιτα κοστίζει 10 ευρώ το κιλό και η επίσκεψη σε έναν γιατρό του ΕΟΠΥΥ αποτιμάται με μόλις 6,4 ευρώ”, σχολιάζει στο Iatronet ο Γιώργος Ελευθερίου (φωτό), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Φόρος

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ποσό των 10 ευρώ μικτά. Αν από αυτά αφαιρεθεί ο φόρος, μένουν μόλις 6,5 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος λειτουργίας του ιατρείου.

Δεν είναι μόνον αυτό, σημειώνει ο κ. Ελευθερίου, για να εξηγήσει:

“Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σήμερα στους ιδιώτες παρόχους του, άρα και στους γιατρούς, το 10% των αμοιβών τους από το 2012 και μετά.

Το ποσό αυτό παρακρατείται μέχρι να ολοκληρωθεί

ο έλεγχος από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Εάν υπολογίσουμε πως – σε ετήσια βάση – ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 300 εκατομμύρια για ιατρικές επισκέψεις και εργαστηριακές πράξεις ανά επίσκεψη, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα πόσα χρήματα οφείλει”.

Ακόμη και το ποσό που απομένει, ωστόσο, καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει σήμερα και τον Απρίλιο!

Ασφαλιστική

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, οι χαμηλές αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ, παρασύρουν προς τα κάτω και τις αποζημιώσεις των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα.

Ασφαλιστική εταιρεία, η οποία πλήρωνε 20 ευρώ ανά επίσκεψη, προχώρησε σε μείωση του ποσού στα 10 ευρώ, επικαλούμενη το τιμολογιακό καθεστώς του ΕΟΠΥΥ!

Ο κ. Ελευθερίου εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες, πολλοί γιατροί θα διακόψουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό, καθώς δεν είναι σε θέση να αντέξουν την κατάσταση αυτή.

Θα προτιμήσουν – τονίζει – να δουλεύουν με λιγότερους ασθενείς, αλλά καλύτερη και άμεσα καταβαλλόμενη αμοιβή, παρά να υφίστανται το μαρτύριο στο οποίο τους υποχρεώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Δημήτρης Καραγιώργος

iatronet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: