Εκκλησιασμός, σπορ και διάβασμα χαρίζουν χρόνια μετά τα 50


ilikiomenoi4_902482185

Εκκλησιασμός, σπορ και διάβασμα επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση. Ερευνα έδειξε ότι οι άνω των 50 που συνταξιοδοτούνται έχουν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν, τα πρώτα έξι χρόνια, αν ασχολούνται με κάτι από τα παραπάνω ή γενικότερα δεν «κολλήσουν» στον καναπέ τους, απέναντι από την τηλεόραση.

Σε όσο περισσότερες ομάδες συμμετέχει κανείς τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, λένε οι συντάκτες της μελέτης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκλας Στέφενς του πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Open», εκτίμησαν μάλιστα ότι τα οφέλη από την κοινωνική ζωή των ηλικιωμένων είναι ανάλογα -αν όχι μεγαλύτερα- με την τακτική σωματική άσκηση. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη σωματική και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων με το πόσο κοινωνικά ενεργοί ήταν.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε τι είδους ομάδες συμμετέχει κανείς, είτε πρόκειται για την ενορία της εκκλησίας του, για κάποια λέσχη ανάγνωσης βιβλίων, για έναν φιλανθρωπικό σύλλογο, ακόμη και μια λέσχη χαρτοπαιξίας. Αρκεί να πρόκειται για κάποια οργανωμένη ομαδική κοινωνική δραστηριότητα με πρόγραμμα.

 

madata

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s