Δεκάδες Γερμανικοί Ποιμενικοί προστατεύουν τις τίγρεις στην Ινδία


1590

Tα δημοφιλή «λυκόσκυλα» χρησιμοποιούνται ευρέως ως σκυλιά αστυνομίας. Στην Ινδία όμως έχουν έναν ακόμα ρόλο.

Στην Ινδία, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί χρησιμοποιούνται για να καταπολεμηθείτο παράνομο κυνήγι άγριων ζώων. Στη χώρα σκοτώνονται τίγρεις, από παράνομους κυνηγούς, για τα κόκκαλα και τα όργανα σώματός τους που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική.

Πριν 100 χρόνια στην Ινδία υπήραν 100.00 τίγρεις όμως το 2014 καταγράφηκαν μόλις 2.226 ζώα. Συνολικά υπάρχουν μόνο 3.200 τίγρεις που ζουν στην άγρια φύση, παγκοσμίως. Οι κυνηγοί δεν είναι απλά παράνομοι «χομπίστες» αλλά ανήκουν σε μεγάλα και οργανωμένα κυκλώματα όπου συμμετέχουν τόσο οι κυνηγοί όσο και έμποροι οι οποίοι ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες που σπάνια συνδέονται άμεσα με τα παράνομα αγαθά.

Φέτος, λοιπόν, στρατεύτηκαν μπόλικοι τετράποδοι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους… ανθρώπινους στρατιώτες για την καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού.Δεκατέσσερις γερμανικοί ποιμενικοί και οι 28 χειριστές τους, μετά από εκπαίδευση, ξεκίνησαν να εντοπίζουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως δέρμα τίγρης, κόκκαλα πουλιών υπό εξαφάνιση, χαυλιόδοντες κ.α. και να εντοπίζουν τραυματισμένα ζώα, ώστε να συλλάμβάνονται οι λαθροθήρες.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία 13 σκυλιά που με τη δυνατή τους όσφρηση έχουν οδηγήσει στη σύλληψη και καταδίκη των δραστών, σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις. Μάλιστα ένας από τους σκύλους, ο Τζίμυ, έλαβε το 2013 ειδικό πιστοποιητικό για την αξιέπαινη δουλειά του, έχοντας λύσει 25 υποθέσεις λαθροθηρίας.

Τα καθήκοντα των τετράποδων στρατιωτών συμπεριλαμβάνουν επίσης περιπολίες στις περιοχές που ζουν άγρια ζώα και εμφανίζεται αυξημένη λαθροθηρία.  Επίσης, τον έλεγχο των φορτίων που μεταφέρουν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία όταν εξέρχονται από τη χώρα.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τo WWF και το TRAFFIC.

Αυτός ο Γερμανικός Ποιμενικός, πάντως,  ευτυχώς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, αφού φοβάται ακόμα και τις λούτρινες τίγρεις…

 

animalplanet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s