Μια τελευταία βόλτα στο διάστημα


Μια τελευταία βόλτα στο διάστημα

Το «κύκνειο άσμα» του στους αιθέρες αναμένεται να αποτελέσει για το Discovery, το ιστορικό διαστημικό λεωφορείο των ΗΠΑ, το ταξίδι για το οποίο θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη στις 21:32 ώρα Ελλάδας.

Το 26 ετών αεροσκάφος θα εκτοξευτεί σε μια στιγμή που η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ η NASA «βγάζει στη σύνταξη» τα γερασμένα της λεωφορεία και μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο με τη χρήση εμπορικών πτήσεων ρουτίνας που θα οργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Η εκτόξευση καθυστέρησε για δύο ημέρες για τις επισκευές των διαρροών ηλίου και αζώτου σε μια από τις εξωτερικές δεξαμενές του διαστημικού λεωφορείου και τις επακόλουθες επιθεωρήσεις.

Η 11ημερη αποστολή θα παραδώσει την τελευταία μεγάλη συνεισφορά των ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS): ένα επιπλέον δωμάτιο μαζί με διάφορα εφόδια, συμπεριλαμβανομένου ενός ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, που είναι γνωστό ως Robonaut 2 (R2), το πρώτο τέτοιο ρομπότ που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα.

Το Discovery το παλαιότερο όχημα σε λειτουργία από τον στόλο των διαστημικών λεωφορείων, άρχισε να κατασκευάζεται το 1979 και εκτοξεύθηκε στο διάστημα για πρώτη φορά το 1984.

Μετά την προγραμματισμένη 11ημερη αποστολή του Discovery, το διαστημόπλοιο αυτό θα έχει περάσει περίπου ένα χρόνο σε τροχιά, θα έχει κάνει περισσότερες πτήσεις από οποιαδήποτε άλλο διαστημικό λεωφορείο και θα έχει μεταφέρει τα περισσότερα μέλη πληρώματος.

Τον Φεβρουάριο, το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έχει προγραμματιστεί να κάνει την απολύτως τελευταία πτήση του προγράμματος αυτού προς τον ISS, παρόλο που η NASA πιέζει για χρηματοδότηση για άλλη μια πτήση του λεωφορείου Atlantis το καλοκαίρι του 2011.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=195726&cid=5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s