Τέλος Ακινήτων: Ποιά θα είναι η αντίδραση του Συλλόγου;


Κατά τις δύο τελευταίες μέρες, ο Σύλλογός μας έλαβε δεκάδες ερωτήματα σχετικά με το εάν προτίθεται να προσφύγει κατά του “τέλους ακινήτων” το οποίο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, αμέσως μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011, στη Θεσσαλονίκη.

Η θέση του Συλλόγου μας επί του ζητήματος αυτού είναι ότι, θα αναμένει την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, ή εάν αυτό δεν προβλέπεται, την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Κατά τα φαινόμενα, αυτό θα γίνει εντός των προσεχών ημερών. Αφού μελετήσει το κείμενο της απόφασης, θα κρίνει εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας ή εάν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης αντιβαίνουν την υφιστάμενη νομοθεσία. Εάν κριθεί ότι συντρέχουν οι παραπάνω συνθήκες, τότε το ζήτημα θα εξετασθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με το ερώτημα της ανάληψης νόμιμης δράσης εναντίον του νόμου ή της υπουργικής απόφασης.

Από την παρακολούθηση της υπόθεσης, εκ πρώτης όψεως προκύπτει ότι είναι πιθανόν να τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας ή παραβίασης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ καταδικάζει την επιβολή ενός ακόμη φόρου ή τέλους, αφού η φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας έχει εξαντληθεί προ πολλού, ενώ κάθε πρόσθετη άντληση χρημάτων από το Κράτος ωθεί την οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία σε μεγαλύτερη αγωνία και εξαθλίωση.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος καταδικάζει την αδυναμία ή την άρνηση της Κυβέρνησης να μειώσει το μέγεθος ή το κόστος του Κράτους, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση του πρωτογενούς ελλείμματος σε δυσθεώρητα ύψη και μακριά από κάθε παλαιότερη πρόβλεψή της.

Από την πρακτική πλευρά και σε σχέση με τη διαρκή επιβολή νέων φόρων, ο Σύλλογος αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα που -μετά από δικά της λάθη- αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι, λόγω των αδιεξόδων αυτών και των πιέσεων που δέχεται απ’ όλες τις πλευρές, η Κυβέρνηση αναγκάζεται ή καταλήγει να νομοθετεί “στο πόδι” (όπως έγινε την περασμένη Κυριακή) με τελικό αποτέλεσμα, οι νόμοι που εκδίδονται να είναι πρόχειροι, ατελείς, άδικοι και συχνά αντισυνταγματικοί.
Βέβαια, αυτό δεν απασχολεί τόσο την Κυβέρνηση, αφού γνωρίζει ότι αφ’ ενός μεν η κοινωνία, πέραν από την αρχική της αντίδραση τελικά κάμπτεται και πληρώνει τους φόρους και αφ’ ετέρου ότι, ακόμη και εάν προσβληθούν στα δικαστήρια, η οποιαδήποτε απόφαση θα εκδοθεί μετά από μήνες ή μετά από χρόνια, όταν το ασφυκτικό ταμειακό πρόβλημα θα έχει απομακρυνθεί ή όταν στην Κυβέρνηση θα βρίσκεται …κάποιος άλλος.

Αναφορικά με το “τέλος ακινήτων”, είναι προφανές ότι, πάνω στη βιασύνη της, η Κυβέρνηση επέλεξε να ονομάσει ως “τέλος” το νέο χαράτσι κατά των ακινήτων, έτσι ώστε να έχει η ΔΕΗ τη νομική δυνατότητα να το εισπράξει, αφού μόνον η ΔΕΗ έχει σήμερα το μηχανισμό να εκδίδει χρεώσεις που βασίζονται στα τετραγωνικά μέτρα κάθε ακινήτου. (Σημείωση: Η ΔΕΗ δεν έχει τη δυνατότητα να εισπράττει φόρους, ενώ δικαιούται να εισπράττει τέλη). Όμως, με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση προκαλεί ένα μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας της απόφασής της.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ επιμένει στην άποψη ότι η κοινωνία θα πρέπει να οργανωθεί. Να οργανωθεί για να αντιδράσει ενάντια στην αυθαιρεσία της Δημόσιας Διοίκησης.
Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Με νόμιμα μέσα. Με οργάνωση, γενική συμμετοχή, με επιμονή και υπομονή.
Δημιουργώντας το Σύλλογο, δε στοχεύαμε στο να φτιάξουμε ένα συλλογικό όργανο το οποίο θα αποτελούσε ένα “προσωρινό πυροτέχνημα”. Στοχεύαμε και εξακολουθούμε να στοχεύουμε σε ένα ευρύ και ισχυρό κοινωνικό όργανο, το οποίο θα συσπυρώσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και το οποίο, μέσα στα χρόνια, θα δημιουργήσει έναν σοβαρό θεσμό κοινωνικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης.

Έτσι, ο Σύλλογος αντιδρά απέναντι στο αντισυνταγματικό “τέλος επιτηδεύματος”, ενδεχόμενα θα αντιδράσει απέναντι στο “τέλος ακίνητης περιουσίας”, αντιδρά απέναντι στη φοροδιαφυγή, προτείνει λύσεις, πραγματοποιεί οικονομικές και νομικές μελέτες, βοηθά στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης και οργανώνει μία σειρά από δράσεις, οι οποίες θα τον καταξιώσουν στην κοινωνία και θα τον ισχυροποιήσουν απέναντι στη Δημόσια Διοίκηση, για να επιτελέσει το έργο του με επιτυχία και να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους μας.


http://www.forologoumenos.gr/permalink/10092.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s