ΙΚΑ: Όργιο παράνομονων συνταγογραφήσεων 1,2εκ.


ΙΚΑ: Όργιο παράνομονων συνταγογραφήσεων 1,2εκ.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ιδρύματος, γιατροί του ΙΚΑ, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία υπέπεσαν σε 1.248 παραβάσεις κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν την αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, την αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός ειδικότητας ιατρού, την αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση και την αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος.

Επίσης, αφορούν και τη συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να αναγράφουν την ένδειξη «Χορηγείται σε φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του ιδρύματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές έχει διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος, προκειμένου το ίδρυμα να προχωρήσει σε καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε σε βάρος του, προσαυξημένης κατά 50%, καθώς και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ διαπιστώθηκαν παραβάσεις και σε φαρμακεία συμβεβλημένα με το ίδρυμα. Για τις περιπτώσεις αυτές η διοίκηση του ιδρύματος έχει εκδώσει κατά τη διάρκεια του 2011 συνολικά 141 αποφάσεις επιβολής κυρώσεων και έχει επιβάλει χρηματικά πρόστιμα αξίας 636.756 ευρώ.

Ακόμη σε 15 φαρμακεία καταγγέλθηκε η σύμβαση εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ (α’ ή β’ βαθμού), ενώ δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί φαρμακοποιών και γιατρών, στους οποίους καταλογίστηκαν σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία, εικονική συνταγογράφηση), συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ενώ θα αποδοθούν ευθύνες για κάθε παραβατική συμπεριφορά που θα εντοπισθεί.

http://www.tsantiri.gr/ellada/ika-orgio-paranomonon-sintagografiseon-12ek.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s