Σαρκοζί: Αναγνωρίστε τη γενοκτονία των Αρμενίων


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε σήμερα, πως επιθυμεί να αναγνωρίσει η Τουρκία, μέσα σ’ ένα «αρκετά σύντομο» χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, την αρμενική «γενοκτονία» του 1915.

«Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (…) όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς», δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.

Από χθες ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να «επιστρέψει στην ιστορία της» και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία –όπως έκανε το 2001 η Γαλλία– τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 στην Τουρκία προκαλώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», αυτό το «βήμα προς τη συμφιλίωση», θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

Πριν από την εκλογή του, το 2007, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι θα υποστηρίξει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα τιμωρεί συγκεκριμένα την άρνηση της γενοκτονίας του 1915.


http://ksipnistere.blogspot.com/2011/10/blog-post_8245.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s