Αποδείξεις δαπανών: Αλλάζει το καθεστώς για 27η φορά! Αυξημένοι οι φόροι στα φετινά εκκαθαριστικά


Νέο καθεστώς θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα σχετικά με τις αποδείξεις, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το 27ο σχέδιο κατά σειρά μετά από δύο χρόνια, κάτι που κοντεύει να στείλει τους Έλληνες φορολογούμενους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Σε αυτό λοιπόν το σχέδιο, χωρίς αυτό φυσικά να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα είναι και τελικό, μπαίνει οριστικά ένα τέλος στο μπάχαλο που παρατηρήσαμε όλοι τον τελευταίο χρόνο στις εφορίες, με τους πολίτες να κουβαλούν φακέλους και σακούλες με αποδείξεις για να μπορέσουν να στηρίξουν το αφορολόγητό τους.

Φέτος λοιπόν οι αποδείξεις από τις δαπάνες θα δηλώνονται σε αριθμό, δηλαδή πόσα τεμάχια αποδείξεων και το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις αποδείξεις. Ωστόσο, αυτή τη φορά προς το παρόν σύμφωνα με την απόφαση, τις αποδείξεις δεν θα τις παίρνουμε μαζί μας στις εφορίες και δεν θα τις καταθέτουμε μαζί με τη φορολογική μας δήλωση.

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους και σε περίπτωση που κληθούμε για κάποιον έλεγχο από τις εφορίες, τότε και μόνο θα πρέπει να τις προσκομίσουμε στους εφοριακούς για ελέγχους.

Όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Η νέα απόφαση για να κρατάμε τις αποδείξεις στο σπίτι μόνο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θα μπορούν οι πολίτες να τις μοιράζονται και μεταξύ τους και να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι ακόμα και στις περιπτώσεις των ελέγχων. Απόφαση που στην ουσία λέει στους φορολογούμενους πως μπορούν να φοροδιαφύγουν όσο θέλουν και πλέον άνετα.

Στο πλαίσιο της καταβολής φορολογικών δηλώσεων πλέον είναι οριστικό πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και για όσους έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.

Μία σημαντική διευκρίνιση είναι πως όσοι μισθωτοί δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους και μπορούν να το αποδείξουν δεν πρέπει να τα δηλώνουν κιόλας ως εισοδήματα.

Θα πληρώσουμε αργότερα, αλλά… περισσότερα

Αυξημένους φόρους θα περιλαμβάνουν φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα εισοδήματα του 2011 των φορολογούμενων πολιτών. Το αφορολόγητο όριο έφτασε στα 5.000 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις των τεκμηρίων στα ακίνητα και τα αυτοκίνητα αγγίζουν το 70%, στις πισίνες το 60%, και στα σκάφη το 200%. Όσοι συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις δε θα λάβουν καμία “έκπτωση” φόρου αλλά αντίθετα όσοι έχουν λιγότερες αποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω. Επίσης έρχεται “μαχαίρι” σε όλες τις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια.

Συγκεκριμένα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσουν σε πρόσθετους φόρους μέχρι και 900 ευρώ το χρόνο, ενώ όσοι έχουν παιδιά από 1.040 έως και 2.750 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Τα ποσά αυτά θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι μετά τις 15 Ιουνίου αφού τότε λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

 

pressgr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s