Σταϊκούρας: 160 εκατ. αντί για 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση – Σώπα ρε ιδιοφυΐα, τι μας είπες τώρα!


Για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση μίλησε στην επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα τόνισε ότι για το 2012 – 2015 προβλέπονταν ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια η απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά τον πρώτο χρόνο απέφερε 160 εκατ. ευρώ. «Τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν, εν τω μεταξύ πολλά καταστήματα έκλεισαν και φαίνεται να ενισχύθηκε και η φοροδιαφυγή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα.

Αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως επανεξετάζεται η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα. «Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η κατανάλωση, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης και να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα». Όπως συμπλήρωσε η αύξηση ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο επίσης για επιδόσεις καλύτερες των στόχων και για θετική εικόνα της χώρας που συνεχίζεται και το 2013. (σχόλιο MySatelite: Με 160 εκατ. αντί για 1 δισ. σίγουρα οι επιδόσεις είναι καλύτερες, τα πτυχία σας μέσα!)

paraskhnio

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s