«Εξυπνη» εφαρμογή αναγνωρίζει τα είδη δέντρων


Ονομάζεται Leafsnap και ταυτοποιεί τα φυτά από φωτογραφίες φύλλων τους

Το Leafsnap μπορεί να μας μετατρέψει σε ερασιτέχνες βοτανολόγους

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ονομάζεται αυτό το όμορφο δέντρο που βλέπετε από το παράθυρο; Αν σας τρώει η φυσιολατρική περιέργεια, μπορείτε τώρα να κατεβάσετε το Leafsnap, μια εφαρμογή για iPhone και Android που ταυτοποιεί τα δέντρα από απλές φωτογραφίες ενός φύλλου τους.

Το λογισμικό δεν σχεδιάστηκε μόνο για ερασιτέχνες βοτανολόγους, αλλά και για να συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα: κάθε φορά που αναγνωρίζει ένα δέντρο, το Leafsnap μεταδίδει τα γεωγραφικά δεδομένα σε έναν κεντρικό διακομιστή, με στόχο να δημιουργήσει χάρτες της βλάστησης σε κάθε περιοχή.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το διάσημο Ίδρυμα Smithsonian, το οποίο διατηρεί ένα αχανές βοτανολόγιο και συγκέντρωσε φωτογραφίες από τα φύλλα εκατοντάδων ειδών.

Αναγνώριση 800 ειδών δέντρων

Σε πρώτη φάση, το Leafsnap μπορεί να αναγνωρίζει όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και στο Ροκ Κρικ Παρκ της Ουάσινγκτον. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καλύπτει όλα τα δέντρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με την προοπτική να επεκταθεί τελικά σε όλα τα δέντρα της Βορείου Αμερικής, περίπου 800 είδη.

Την ιδέα για την ανάπτυξη του Leafsnap είχε ο Τζον Κρες, ερευνητής βοτανικής στο Smithsonian, ο οποίος είχε αρχικά οραματιστεί το λογισμικό ως ερευνητικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή νέων ειδών. Η εμφάνιση των smartphone, όμως, τον έπεισε τελικά να δημιουργήσει μια εφαρμογή χρήσιμη τόσο για τους επιστήμονες όσο και για το ευρύ κοινό.

«Θα μπορεί τελικά να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με όλα τα δέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλάμε για εκατομμύρια και εκατομμύρια δέντρα» σχολιάζει ο ερευνητής.

Απάντηση με ένα …κλικ

Το Leafsnap είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κόψει ένα φύλλο (όπου αυτό δεν απαγορεύεται) και να το φωτογραφήσει από μικρή απόσταση, κατά προτίμηση σε λευκό φόντο.

Όταν πατήσει το κουμπί αποστολής στην κεντρική βάση δεδομένων, το σύστημα των ενημερώνει για το πιθανό όνομα του είδους και προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης και πληροφορίες για τα άνθη, τους σπόρους και τους καρπούς.

Πολλά από τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το αμερικανικό Εθνικό Βοτανολόγιο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian. Η συλλογή άρχισε το 1848 και σήμερα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα βοτανολόγια του κόσμου.

tovima

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s