Κοσσυφοπέδιο: Υπό τουρκική διαχείριση και το διεθνές αεροδρόμιο Πρίστινας


Απρίλιος 22, 2011.

Η τουρκο-γαλλική κοινοπραξία «Limak and Aeroport de Lyon MAS» ανέλαβε τη διαχείριση του αερολιμένα της Πρίστινας από τις αρχές του μήνα.

Η σύμβαση που υπογράφηκε το περασμένο έτος, δίνει στη Limak το δικαίωμα να διευθύνει το μοναδικό εμπορικό αεροδρόμιο του Κοσσυφοπεδίου για τα επόμενα 20 έτη.

Σε αντάλλαγμα, η Limak, θα πρέπει να επενδύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της εγκατάστασης και την ανέγερση ενός σύγχρονου νέου τερματικού.


«Θα πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα», είπε ο Μέρτλ Genc, διευθύνων σύμβουλος της Limak για το Κοσσυφοπέδιο, «η εταιρεία έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει το νέο τερματικό σταθμό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».


«Η έλλειψη πόρων για επενδύσεις σε δημόσια έργα υποδομής, δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, είναι βασική συνιστώσα της στρατηγικής μας, για την προώθηση μια βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και πρόσθεσε ότι οι συμπράξεις αυτές θεωρούνται  ως βασικός τρόπος προώθησης των ξένων επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στη χώρα.


Η Πρίστινα αποτελεί το τρίτο αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο ελέγχεται από μια τουρκική εταιρεία, έπειτα από αυτό των Σκοπίων και της Αχρίδας.


Επίσης η Limak διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Ποντγκόριτσα και  του Τιβάτ, μια κίνηση που θα ενισχύσει την οικονομική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή , καθιστώντας τη διαχείριση των αερολιμένων ως στρατηγικούς τομείς των Τούρκων επενδυτών.


Σύμφωνα με στατιστικές, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Πρίστινας το περασμένο έτος. Ο Γκέντς προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και να φθάσει τους 4 εκατ. επιβάτες.

Μια μεγάλη τουρκική επένδυση σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί η κοινοπραξία BechtelEnka, η οποία κέρδισε 700 εκατομμύρια ευρώ, καθώς  το προηγούμενο έτος υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει την Πρίστινα με το λιμάνι του Δυρραχίου της Αλβανίας.


Η συμφωνία για τον αεροδρόμιο της Πρίστινας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουρκική επένδυση στη χώρα, ενώ αναμένεται, μελλοντικά, με την ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων-  Επικοινωνιών της χώρας, να επενδύσει σε αυτά, καθώς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικών τομέων, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Πηγή: Setimes, 21.4.2011.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s