Το κάπνισμα βλάπτει… και τα ψάρια


Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ για τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου αφού 43 είδη ψαριών όπως ο μπακαλιάρος και το γαβράκι τείνουν προς αφανισμό μέχρι το 2050. Μάλιστα, το «κάπνισμα» φαίνεται πως ωθεί τον αφανισμό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.Ο «Κόκκινος Κατάλογος» των απειλούμενων ειδών που συντάσσει ηΔιεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δείχνει πώς η υπεραλίευση, η ρύπανση, η συρρίκνωση των οικοτόπων αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.

Από τα 43 απειλούμενα είδη, τα 15ανήκουν σε ψάρια όπως καρχαρίες και σαλάχια τα οποία χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως κρισίμως απειλούμενα.

Τα ποσοστά σοκάρουν: η αλίευση του είδους του τόνου κυανόπτερου κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους, ενώ παράλληλα η αναπαραγωγή πολλών ειδών μειώθηκε κατά 50%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ψάρια έχουν άλλο ένα “μέτωπο επίθεσης” ανοιχτό, αυτό του τσιγάρου, αφού κινδυνεύουν από τις τοξικές του ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control, ακόμη και ένα αποτσίγαρο αρκείγια να σκοτώσει τα μισά ψάρια μιας μικρής λίμνης!

Πάνω από 5,6 τρισεκατομμύρια “γόπες” τσιγάρων καταλήγουν στα σκουπίδια ή και στις θάλασσες αφού αποτελούν την πλέον κοινή μορφή σκουπιδιού παγκοσμίως…

http://www.cosmo.gr/Environment/World/319641.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s