Το Πεκίνο αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από νέες κυβερνοεπιθέσεις στο Gmail


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο στόχαστρο

To νέο περιστατικό παραπέμπει στην περυσινή κόντρα ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Google και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

To νέο περιστατικό παραπέμπει στην περυσινή κόντρα ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Google και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Reuters

Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενάμισι έτους, η Google ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες λογαριασμοί του Gmail δέχτηκαν ηλεκτρονικές εισβολές που φαίνεται να προήλθαν από την Κίνα. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπήκαν όχι μόνο πολιτικοί ακτιβιστές, αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ. «Πολύ σοβαρές οι κατηγορίες» λέει η Χίλαρι Κλίντον, το Πεκίνο, πάντως, αρνείται κάθε ανάμειξη. 

Η Google ανακοίνωσε τα ηλεκτρονικά ίχνη των επιθέσεων οδηγούν σε ένα θερινό στρατιωτικό σχολείο στο Ζινάν της Κίνας. Τόσο η Google όσο και ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν εμπλέξει το ίδιο σχολείο και στις περυσινές επιθέσεις εναντίον της Google και άλλων αμερικανικών εταιρειών.

Όπως εξήγησε η Google, στο νέο περιστατικό χρησιμοποιήθηκε η γνωστή τακτική του phishing: οι υψηλόβαθμοι στόχοι έλαβαν πλαστά μηνύματα, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονταν από συνεργάτες τους, με τα οποία τους ζητήθηκε να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Καθένας από τους παραλήπτης φαίνεται ότι έλαβε διαφορετικό μήνυμα, ένδειξη ότι οι επιθέσεις ήταν στοχευμένες και καλά σχεδιασμένες.

Στο Πεκίνο, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι οι χάκερ που πραγματοποίησαν τις εισβολές εργάζονται για λογαριασμό της κυβέρνησης: «Οι ισχυρισμοί ότι η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει δραστηριότητες χάκινγκ είναι εντελώς αβάσιμες και έχουν απώτερα κίνητρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.

Το τελευταίο περιστατικό παραπέμπει στην περυσινή κόντρα ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Google και την αμερικανική κυβέρνηση. Πριν από 17 μήνες, η Google είχε ανακοινώσει ότι χάκερ που δρούσαν από το έδαφος της Κίνας εισέβαλαν σε λογαριασμούς Κινέζων αντιφρονούντων στο Gmail, καθώς και στα δίκτυα δεκάδων αμερικανικών εταιρειών, με στόχο να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Πεκίνο για τις κυβερνοεπιθέσεις και ζήτησε να σταματήσει η πρακτική της διαδικτυακής λογοκρισίας. Αντιδρώντας στην επίθεση, η Google ανακοίνωσε ότι σταματά να συμμορφώνεται με την απαίτηση του Πεκίνου να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η μηχανή αναζήτησης της Google στην κινεζική γλώσσα έχει τώρα την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο δεν υπόκειται στους κανόνες λογοκρισίας που ισχύουν στην υπόλοιπη Κίνα.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία, δεδομένου ότι οι χάκερ εισέβαλαν σε προσωπικούς και όχι κυβερνητικούς λογαριασμούς email.

http://tech.pathfinder.gr/tech/1517810.html 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s