Γραμματέας με μισθό 3.900 ευρώ και νυκτοφύλακας με μισθό 3.400 ευρώ στο ΟΑΚΑ


Πώς μπορεί ένας υπάλληλος του δημοσίου τομέα, του ευρύτερου, να λαμβάνει αποδοχές που θα ζήλευαν ακόμη και διευθυντές υπουργείων; Αρκεί, να είναι υπάλληλος στο ΟΑΚΑ, αφού αυτοί ήταν και εξακολουθούν να είναι οι πλέον καλοπληρωμένοι.

Ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων ξεπερνούσε τα 3.200 ευρώ. Διευθυντής εμφανίζεται να έχει λάβει σε επιδόματα 41.500 ευρώ το 2008 και πάνω από 36.500 ευρώ το 2009, πλέον των τακτικών του αποδοχών. Άλλα στοιχεία-φωτιά: αμοιβή νυχτοφύλακα 3.400, γραμματέως 3.900 και τεχνικού 4.150 ευρώ, απευθείας προμήθειες από τμηματάρχη την ώρα που θα έπρεπε να διενεργούνται διαγωνισμοί.

Δύο στους τρεις εργαζόμενους που έπαιρναν επιδόματα δεν είχαν καν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που δίνονταν επιδόματα χωρίς απόφαση του ΔΣ, παρά μόνο με την εισήγηση τμηματάρχη και δυσδιάκριτη υπογραφή διευθυντή!

Ο βασικός μισθός στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο ΟΑΚΑ ήταν σχεδόν 1.950 ευρώ, την ώρα που στο Δημόσιο ήταν 711. Στα επιδόματα οι αποκλίσεις εντοπίζονται ακόμα μεγαλύτερες: ενώ το επίδομα γάμου στο Δημόσιο βάσει νομοθεσίας έφτανε τα 35 ευρώ, για τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ έφτανε τα 158 ευρώ, έναν χρόνο μετά το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που έκανε λόγο για εξέταση της νομιμότητας των συγκεκριμένων παροχών. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων στο Δημόσιο ήταν 18 ευρώ για τα δύο πρώτα παιδιά, στο ΟΑΚΑ 108, ενώ το επίδομα ευθύνης ανερχόταν για τους διευθυντές του Δημοσίου στα 132 ευρώ και για του ΟΑΚΑ στο 1/4 του βασικού τους μισθού. Από το 2004 έως το 2007 δημιουργήθηκαν 91 προσωποπαγείς θέσεις, πλέον των 360 που προβλέπονταν από το οργανόγραμμα του ΟΑΚΑ.

Και φτάνοντας στις υπερωρίες, το κόστος τους ανά μήνα προσέγγιζε τα 150.000 ευρώ, ενώ από τις 2.500 ώρες δεν δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον οι μισές, όπως ορίζεται από τον νόμο.
Να σημειωθεί πως το 2008 υπήρξε πόρισμα από τον οικονομικό επιθεωρητή της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων το 2008 όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη να εξεταστεί αν είναι σύννομες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι αυξημένες παροχές που απορρέουν για τους υπαλλήλους του οργανισμού σε σύγκριση με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στις αρχές του 2011 όμως άρχισαν να μειώνονται οι μισθοί κατά 20% και περικόπηκαν τα περισσότερα επιδόματα. Έτσι, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν στο συγκεκριμένο έτος τα 10,2 εκατ. από 21,4 εκατ. το 2009, ενώ αντίστοιχα οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από τις 300 στις 240.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση εκ των έσω, στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία είναι υπό συζήτηση, ο πρώτος μισθός ξεκινάει από τα 1.830 ευρώ, την ίδια στιγμή που στο Δημόσιο ο πρώτος μισθός ξεκινά από τα 780 ευρώ, ενώ όσον αφορά τις υπερωρίες, από 50 ευρώ την ώρα πλέον βρίσκονται στα 33 ευρώ.

aktiovonitsapress.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s