Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δαπάνη 100.000 ευρώ για ειδικούς συμβούλους – Τι λέει ο δήμαρχος


Την ώρα που όλοι οι μισθοί ψαλιδίζονται αδιακρίτως ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκαλεί αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Πρόκειται για την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη ύψους 100.000 ευρώ για το έτος 2012, προκειμένου να πληρωθούν ο ειδικός συνεργάτης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ποσό που ακούγεται υπερβολικό (και είναι σε χαλεπούς καιρούς) διαμορφώνεται ως  εξής: 80.000 ευρώ για τις τακτικές αποδοχές με βασικό μισθό, δώρα εορτών γενικά και τακτικά επιδόματα και 20.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό δεν αφορά μόνο για τους δύο συμβούλους που εργάζονται σήμερα στο δήμο, αλλά και έναν τρίτο που πρόκειται να προσληφθεί. Ακόμα και έτσι να είναι με μια απλή διαίρεση του ποσού δια του τρία και επί μέρους για 14 μισθούς (που έχουν χαθεί στο δημόσιο τομέα τα δώρα και έχουν περικοπεί οι μισθοί), ο μέσος μηνιαίος μισθός ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.

Την ίδια ώρα μην ξεχνάμε πως ο βασικός μισθός με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πέφτει κάτω από τα πεντακόσια ευρώ. Δεν θα κρίνουμε το νόμιμο της υπόθεσης, δεν είμαστε οι αρμόδιοι, αλλά θα σταθούμε στο ηθικό. Και σίγουρα πέρα από υπερβολικό ακούγεται και προκλητικό την ώρα που όλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα, τέτοιες δαπάνες να φτάνουν τόσο ψηλά.

Τα παραπάνω κάνουν το γύρω της Ελλάδας αφού πέρα από τοπικά blog όπου ξεκίνησε το θέμα (http://nemoutablogspotcom.blogspot.com), έχει γίνει θέμα και σε άλλα πολύ πιο μακρινά όπως http://trikalagr.blogspot.com, αλλά και στη συνέχεια μέσα από την ανάρτηση του ilialive.gr μεγάλα ενημερωτικά πόρταλ και τηλεοπτικούς σταθμούς, που γενικότερα σχολιάζουν ότι στην Αρχαία Ολυμπία (ως προς τον τόπο) δεν υπήρχαν χρήματα για πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας στο μουσείο αλλά υπάρχουν για ειδικούς συμβούλους.

Νεότερη ενημέρωση «Λεφτά υπάρχουν…» στον προϋπολογισμό

Σε βραδινή επικοινωνία με το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά μας ανέφερε πως επρόκειτο περί λάθους και πως τη Δευτέρα θα απαντήσει συγκεκριμένα στο θέμα. Σε δεύτερη επικοινωνία τόνισε πως πρόκειται για την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αν χρειαστεί να προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι. Ήδη υπάρχουν στο δήμο σύμφωνα με δηλώσεις του δύο, είναι πιθανό να προσληφθεί ένας τρίτος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον κανονισμό του Καλλικράτη ο αριθμός των συμβούλων συμβαδίζει με αυτό των έμμισθων αντιδημάρχων.

Όπως και να έχει το ποσό των 100.000 ευρώ για προσλήψεις από το «παράθυρο» σε μια εποχή όπου οι περικοπές έχουν γίνει «σημαία» στο κράτος, είναι μια πρόκληση για την κοινωνία…

Πάντως η διατύπωση στο έγγραφο του δήμου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια κάνει λόγο για ειδικό συνεργάτη και ειδικό σύμβουλο, που παραπέμπει σε δύο θέσεις και όχι σε πληθυντικό αριθμό αυτών.

Το έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς τους θησαυρούς της Αρχαίας Ολυμπίας και 100.000 ευρώ είναι διαθέσιμα στο δήμο για ειδικούς συβούλους. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι ακόμα και αν δεν εμπλέκεται ο ένας φορέας με τον άλλο. Η κοινωνία βλέπει το δημόσιο χρήμα να μην πηγαίνει εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και αντιδρά…

εικόνα απο το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

axortagos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s