Αναστάσιος: Η παγκόσμια διαπλοκή, η ανθρώπινη σκλαβιά και οι ευθύνες της Εκκλησίας


Ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος είπε πολλές αλήθειες στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών που συνεδριάζει στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο λόγος του όπως πάντα καθαρός και ξάστερος.

Αναφέρθηκε στην «ελευθερία του ανθρώπου που υπεχώρησε δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς», αλλά και επέκρινε και τη στάση κομματιού της Εκκλησίας, καταλογίζοντάς του «ασυνεπή προς τις αρχές του Ευαγγελίου στάση, με τη μικρή ή μεγάλη συμμετοχή τους στην αδικία και την κοινωνική διαφθορά».

Οι ευθύνες, όπως τόνισε, δεν είναι ίδιες για όλους, ούτε για όλες τις Εκκλησίες. «Είναι διαφορετική η ευθύνη της Εκκλησίας σε χώρες που δανείζονται με επιτόκιο 1% και μετά δανείζουν με 6% και διαφορετική σε χώρες που έμαθαν να ζουν με δανεικά, ξεχνώντας τις αξίες τους», ανέφερε.

Στη συνέχεια μίλησε για εμπόρους χρήματος, υπεύθυνους για την υποδούλωση ολόκληρων λαών: «Από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φθάσαμε στο σημείο ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι απρόσωπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος πού ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως αγορές».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας άσκησε επίσης κριτική για «την εικονική οικονομία που κανείς κρατικός ή άλλος πολιτικός θεσμός δεν ελέγχει. Αντιθέτως οι αποφάσεις των αγνώστων αυτών παραγόντων που δρουν με καλυμμένα πρόσωπα, μπορούν να ανατινάξουν κράτη και έθνη και να καταδικάσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και την κοινωνία σε εξαθλίωση».

Τέλος για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση και την κοινωνία δήλωσε: «Η αυτοκριτική δεν αρκεί. Ούτε ο ρόλος της Εκκλησίας επιτρέπεται να περιορισθεί σε περιγραφές πού στηλιτεύουν αόριστα τους παραβάτες. Αντίθετα, πρέπει ο προφητικός της λόγος, χωρίς περιστροφές, να καλεί σε μετάνοια. Για πολλούς συγχρόνους η λέξη «μετάνοια» ηχεί πολύ θρησκευτική, παρωχημένη. Εν τούτοις, παραμένει διαχρονικά επίκαιρη και επαναστατική, από τότε πού την ανέδειξε πυρήνα του Ευαγγελίου Του ο Κύριός μας, ο Ιησους Χριστός».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s