Προωθώ τον τόπο μου: Παλαιοί Πόροι


Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια των Νέων Πόρων θα συναντήσατε τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων. Ένα γραφικό χωριό στους παρυφές  του Ολύμπου χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με δύο πολύ όμορφα εκκλησάκια, τους Αγίους Αποστόλους και την Ζωοδόχο Πηγή. Στους Παλαιούς Πόρους θα βρέιτε όμορφα ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την άνετη διαμονή σας.

Πως θα φτάσετε στους Παλαιούς Πόρους


Οι Παλαιοί Πόροι είναι περίπου 445 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 75 από την Θεσσαλονίκη οδικός.

Χρήσιμα Τηλέφωνά στους Παλαιούς Πόρους


Τουριστική Αστυνομία Κατερίνης: (+30) 23510 46654
Αστυνομία Κατερίνης:  (+30) 23510 46600
Νοσοκομείο Κατερίνης : (+30) 23510 2125

 

Αφήνοντας κανείς πίσω του τις καταγάλανες ακτές του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων και ανηφορίζοντας προς τις καταπράσινες παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 600 μέτρων, συναντά σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την εθνική οδό, τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων.

Βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω του εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (κόμβος Πλαταμώνα).

Ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και γάργαρα νερά, στέκει το μικρό γραφικό χωριό, που πολλά από τα σπίτια του χρονολογούνται τον 18 αιώνα.
Εδώ όπου ο χρόνος σταματά και οι μύθοι με τα ξωτικά και τις νύμφες αρχίζουν, ο επισκέπτης αποζημιώνεται από την εγκάρδια υποδοχή των κατοίκων, τα τοπικά εδέσματα στα γραφικά ταβερνάκια και τη φιλοξενία πέτρινων καταλυμάτων που διατηρούν αυστηρά την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Ξωκλήσια διάσπαρτα σε κορφές και ρεματιές, μονοπάτια στην απάτητη φύση, πέτρινα καλντερίμια και ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, πεύκα, κουμαριές, ερυθρελάτη και καστανιές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εραστών του βουνού.

Ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους, ποδηλάτες βουνού, φυσιολάτρες και δραπέτες της καθημερινότητας. Σαν ο δρόμος σας φέρει στην Πούρλια μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού, τις πίτες, το αρνάκι με σπανάκι, και το αγριογούρουνο στη γάστρα.

Εξορμήσεις
Από το χωριό και γύρω από αυτό ξεκινούν πολλά χαρτογραφημένα, διεθνή και εθνικά μονοπάτια όπως το Ε4 και 02. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Επισκεφτείτε

  • το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα

  • την παλαιόχωρα με τα γραφικά ιστορικά εκκλησάκια

  • τον Παλαιό Παντελεήμονα ακολουθώντας τον βατό χωματόδρομο μέσα από το δάσος

  • την Παλαιά Σκοτίνα με τα φωτογραφικά της παράδοξα

  • το φαράγγι του Ενιπέα

  • το αρχαίο Δίον

  • την πηγή Μουσών

  • την αρχαία Λεβήθρα

  • την παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου ιστορικής σημασίας

  • τον Υδροβιότοπο των Νέων Πόρων

Μαρία Κρητικού

 

Παλιοί Πόροι στη μαγεία του θεϊκού βουνού

Πόρος σημαίνει πέρασμα και οι Παλιοί Πόροι είναι όντως ένα πέρασμα, μια δίοδος σε αυτόν τον μαγικό κόσμο των χαμηλωμάτων του Ολύμπου. Τον κόσμο τον πολύχρωμο, το ζωγραφισμένο από τα κίτρινα, τα κόκκινα και τα πράσινα χρώματα που μόνο τα πλατάνια, οι καστανιές, οι βαλανιδιές ξέρουν να απλώνουν στο βουνό, ενθυμήματα του φθινοπώρου που έφυγε και του χειμώνα που βασιλεύει. Ετσι ο δρόμος που ξεφεύγει λίγο μετά το κάστρο του Πλαταμώνα από τα κιγκλιδώματα της Εθνικής οδού (34 χλμ. από την Κατερίνη προς την Αθήνα) και ανηφορίζει με φιδίσιες κινήσεις στην πλαγιά του Ολύμπου, φαίνεται σαν να διατρέχει την παλέτα ενός ευφάνταστου ζωγράφου. Και μέσα από αυτές τις αδιάκοπες «στρώσεις» χρωμάτων, αναδύονται τα σπίτια του οικισμού, άνθη της πέτρας, του ξύλου και του κεραμιδιού, φτιαγμένα τον 17ο και 18ο αιώνα. Και ανάμεσά τους, όλα καμωμένα από τα ίδια φυσικά υλικά, η βρύση με το αδιάκοπο μουρμούρισμά της που ταξιδεύει τα φύλλα του πλατάνου, η πλακόστρωτη πλατεία, η εκκλησιά. Και παντού σωροί από κομμένα ξύλα, «πυρομαχικά» για τη μάχη με τον χειμώνα που εκδηλώνεται και με ξαφνικές επελάσεις της ομίχλης που τυλίγει το τοπίο με μυστηριώδες πέπλο.

 

 

Πηγές:

touristorama

hotelsline

taxidiblog

Σχολιάστε