Reuters: Αποκαλύψεις – σοκ για τον Μιχάλη Σάλα και την Τράπεζα Πειραιώς


«Εκείνος είναι ο πρώην καθηγητής οικονομικών πίσω από μια νεοσύστατη τράπεζα, που έζησε την ελληνική άνθιση, για να γίνει ένας μεγάλος εισηγμένος όμιλος, με χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 35 δισ. ευρώ. Εκείνη είναι η αφοσιωμένη σύζυγος, που επιβλέπει τις χορηγίες της τράπεζας σε μουσεία και τέχνες και σύμβουλός της σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

 

Ο Μιχάλης Σάλλας και η Σοφία Στάικου είναι ένα ελληνικό ζευγάρι δύναμης, σύμβολο των χρόνων της υψηλής ανάπτυξης που έζησε η Ελλάδα. «Όμως, μία έρευνα δημόσιων εγγράφων, δείχνει ότι το ζευγάρι είναι ίσως εμβληματικό της έλλειψης διαφάνειας και της αδύναμης εταιρικής διακυβέρνησης, που πυροδότησε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας». Κάπως έτσι αρχίζει το εκτενέστατο ρεπορτάζ του Reuters για τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μ. Σάλλας, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά είναι επικεφαλής μιας σειράς επενδυτικών εταιρειών που έχουν κλείσει συμφωνίες αξίας εκατ. ευρώ για ακίνητα, με την Πειραιώς.«Συμφωνίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί στους μετόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες αυτές αγόραζαν ακίνητα σε ακριβά σημεία της Αθήνας και σε τουλάχιστον ένα ελληνικό νησί, με δάνεια από την Πειραιώς. Στη συνέχεια, ενοικίαζαν τουλάχιστον επτά από αυτά τα κτίρια στην τράπεζα, η οποία τα χρησιμοποιούσε ως υποκαταστήματα. Επίσης, η Πειραιώς αγόραζε ακίνητα από τις εταιρείες και χρηματοδοτούσε τρίτους, για να αγοράσουν ακίνητα από αυτές.

Το Reuters κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο deal, στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες που σχετίζονται με τα παιδιά του ζευγαριού, Γιώργο και Μυρτώ, καθώς και πρώην στελέχη – κλειδιά της Πειραιώς. Τον Απρίλιο του 2006, πουλήθηκαν τρία διαφορετικά ακίνητα στην Πειραιώς από τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες. Ο καθένας από τους επιχειρηματίες αγόρασε ένα ακίνητο αντί πολύ χαμηλού τιμήματος από τις εταιρείες της οικογένειας και μετά το πούλησε στην Πειραιώς για υπερδιπλάσιο τίμημα. Στα χαρτιά, οι άνθρωποι αυτοί έβγαλαν κέρδος 160%, σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 3 εβδομάδων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ένας επιχειρηματίας που κατονομάζεται στα επίσημα έγγραφα, δηλώνει ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζει. Όπως λέει, δεν είχε ποτέ στη ζωή του ακίνητη περιουσία στην Αθήνα.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, που εγείρουν ερωτήματα γύρω από το πόσο ξεκάθαρες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οικογένεια Σάλλα και την τράπεζα.

widgetserver

 

gkdata

Σχολιάστε