Τελικά ποιος ήταν ο λόγος επίσκεψης της Μέρκελ;


Η ‘αιφνιδιαστική’ επίσκεψη της Μέρκελ έκρυβε και μια ατζέντα οικονομικού ενδιαφέροντος. Σαφώς ήρθε για να στηρίζει την κυβέρνηση και να δώσει ένα χεράκι βοηθείας στον ‘άντρα’ που μας ξανάβγαλε στις αγορές με όρους καθολου ευνοϊκούς θριαμβολογώντας για το κατόρθωμά του. Αλλά ο βασικός λόγος ήταν η συνάντηση της με ‘νέους και καινοτόμους’ επιχειρηματίες. Και οι παλιοί; Τους πήρε και τους σήκωσε.

Picture
ΓΣΕΒΕΕ: Αποκλεισμός από το forum των μικρομεσαίων

Για αποκλεισμό από το forum στο οποίο θα συμμετάσχει η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, κάνει λόγο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σε ανακοίνωση – διαμαρτυρία που εξέδωσε.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο τον αποκλεισμό της, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζει δεν υπήρξε πρόσκληση για την ΓΣΕΒΕΕ στο φόρουμ με θέμα «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα παρουσία της κ. Μέρκελ, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία «προφανώς οι κυβερνητικοί διοργανωτές ενοχλημένοι από τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ δεν ήθελαν να δοθεί η πραγματική εικόνα των επιπτώσεων που έχει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική – με τις ευλογίες της κ. Μέρκελ – της ασφυκτικής λιτότητας η οποία έχει οδηγήσει σε κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 στις 2 στο πρόθυρα της εξαφάνισης. Και φυσικά οι κυβερνητικοί διοργανωτές δεν ήθελαν να ακουστούν στο forum οι αναπτυξιακές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΒΕΕ τεκμηριωμένες μάλιστα με μελέτες του Ινστιτούτου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων(ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)».

Ποιοι ήταν οι ‘τυχεροί’ καλεσμένοι και τι ζήτησαν από Μέρκελ και Σαμαρά

Μια λίστα ονομάτων που έχει δημοσιευθεί δείχνει ότι η πλειοψηφία των καλεσμένων ήδη έχουν κάποιου είδους συναλλαγή έμμεσα ή άμεσα με κοινοτικά προγράμματα ή ακόμα και στενές σχέσεις με τη Γερμανία. Η νέα αυτή επιχειρηματική ελίτ, η οποία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαια καθώς «τρέχουν» πολλά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ζήτησε τα εξής:

  • Να μην μπλοκάρει η τρόικα τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση στο κόστος ενέργειας – δηλαδή το χαμηλότερο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

  • Την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο συμμετέχει και η αναπτυξιακή γερμανική τράπεζα KFW – Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια στο Ταμείο.

  • Την αρωγή της Μέρκελ ώστε να υιοθετηθούν γερμανικά μοντέλα χρηματοδότησης.

  • Από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά απαίτησαν λιγότερο κράτος και γραφειοκρατία

  • Έθεσαν ΞΑΝΑ στο τραπέζι το ύψος του μισθολογικού κόστους, παρά την πρόσφατη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

  • Ζήτησαν τη  στήριξη του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης αφού μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες  θέσεις εργασίας.

  • Επισήμαναν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη διαχείριση σε ότι αφορά στις επενδύσεις για τα ερευνητικά προγράμματα. Επικεντρώθηκαν κυρίως στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν και μερικοί δεν έκρυψαν ότι σκέφτονται να αλλάξουν και έδρα για αυτόν ακριβώς το λόγο. (εκβιασμός;)

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων με τους οποίους συναντάται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ νέων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι οι:

Κωνσταντίνος Μαραγκός – S&M
Μιχάλης Ευμορφίδης – Cocomat
Βασίλειος Κάτσος – Pharmathen
Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος – Helia
Άρης Κεφαλογιάννης – Gaia
Αθανάσιος Συριανός – Αταλάντη SA
Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική – M Culturing Co
Ιωάννης Κάπρας – Robert Bosch SA
Έλενα Καλλόνα – Jungheinrich Hellas Ltd
Μάρκος Βερέμης – Upstream
Ιωάννα Παπαδοπούλου – Papadopoulou SA
Γιάννης Ρέτσος – Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Αθανάσιος Σαββάκης – Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας
Βασίλειος Κορκίδης – Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Αυτοί είναι οι ‘παλιοί’. Ο παλιός είναι αλλιώς αλλά… ο νέος είναι ωραίος!

Αυτοί είναι οι νέοι και καινοτόμοι που είδε η Μέρκελ με τις πολλές ‘απαιτήσεις’

Οι Γεώργιος ΜονοηιούδηςΕλένη Σταγκουράκη, Γιώργος ΓιαννούληςΜυρτώ Προβιδά της Daad –
Κωνσταντίνος Καζάνης – Intale i-Kiosk
Θωμάς Δούζηςergon products
Θάνος Κοσμίδηςcare across
Γιώργος ΓάτοςIncrediblue
Γιώργος ΜπάλαςArura Foods
Αλέξανδρος Μέληςsponsor Boat (πολύ σοβαρό σάιτ…)
Χρήστος ΧατζηαποστολάκηςCaptainwise (αν καταλάβετε τι είναι αυτό πείτε και σε μας…)
Στέλιος ΜπολάνοςPlanetek Hellas ( «Η Planetek προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωσης, και ανάπτυξης για την πραγματοποίηση λογισμικών συστημάτων προσανατολισμένα στη αρχειοθέτηση και στην ενημέρωση των γεωγραφικών δεδομένων για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο των υπό διακυβέρνηση περιοχών»).
Θάνος ΠαπαγεωργίουTruck Bird
Ανδρέας ΦατούροςClio muse
Γιάννης ΔοξαράςWarply – To Warply εξασφάλισε χρηματοδότηση 500.000$ για επέκταση στο εξωτερικό – (ουάου!!! )
Βασίλης ΝικολόπουλοςIntelen
Άνθια ΒλασσοπούλουAthens Insiders
Νικόλαος ΝάναςNoowit
Δημήτρης ΜέμοςMarine traffic
Αγγελική ΠαπαγιαννοπούλουOfferial  -(προσφέρουν και 4 ολόκληρες θέσεις εργασίας)
Γιάννης ΠαπαδάκηςPollfish,
Κώστας ΜαυροσκότηςFood Wealth
Βασίλης Στοίδης7Layers – δεν ευθυνόμαστε για το κενό της σελίδας. Η ‘μαμά’ προφανώς είναι αυτή
Νίκος ΜωραιτάκηςWorkable – (Η Ελληνική Εταιρεία που κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις (πάντως όχι στην Ελλάδα φαίνεται γιατί έχουμε 2 εκατ. ανέργους) Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων για τη Workable Συγκεκριμένα, η Workable άντλησε κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων από τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της, όπου βασικός χρηματοδότης είναι η Greylock IL, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Ισραήλ αλλά συνδεδεμένο με την Greylock Partners, ένα από τα σημαντικότερα venture capital funds που δραστηριοποιείται στο χώρο των startups. Μιλώντας επίσης στο TechCrunch, ο Νίκος Μωραϊτάκης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα κατευθυνθεί για ανάπτυξη στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς από εκεί προέρχεται το 60% των πελατών της εταιρείας (οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 300 σε όλο τον κόσμο). Η έδρα της ‘Ελληνικής’ αυτής εταιρείας είναι στο… Λονδίνο!

Αυτοί είναι οι νέοι και ωραίοι και καινοτόμοι που τράβηξαν το ενδιαφέρον της Μέρκελ με αντικείμενο εφαρμογών και πληροφορικής -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- χωρίς ουσιώδη ανάπτυξη και δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, ούτε καν εξαγωγικό ενδιαφέρον, με πολλές ‘απαιτήσεις’ όμως ακόμα και στο θέμα της μισθοδοσίας. Οι 600.000 έμειναν στην απέξω.

Κι επειδή τώρα τελευταία έχει κολλήσει στο γιο μου κι όλο μου λέει «Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις..», πειράζει που δεν καταλαβαίνω; Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ένα σόου ακόμα για να ακουστούν οι γνωστές λέξεις που κάθε μέρα μας κατατρώνε αυτιά κι εγκέφαλο: Ανάπτυξη, βιώσιμο, καινοτόμες ιδέες, μεταρρυθμίσεις, μικρότερο δημόσιο για επιχειρηματική ανάπτυξη, χαμηλότεροι μισθοί για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, πλεόνασμα αγορές.

Εδώ το καθημερινό λεξικό Μπαμπινιώτη τελειώνει. Και οι λέξεις με την πραγματική ουσία που αφορούν στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων παραμένουν εκτός λεξικού. Μόνιμα, σταθερά αυξητικά και χωρίς αιδώ.

allnewz.weebly

Σχολιάστε