Τζορτζ Τένετ: Τι είπε ο Χειμαρραίος πρώην διευθυντής της CIA για τους Βορειοηπειρώτες


..σε ομιλία στους Κύπριους της Αμερικής το 2003!
 
αποκλειστικά από το himara.gr/blog

«Είναι τιμή μου να δέχομαι ένα βραβείο που αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους της Κύπρου και τους απογόνους τους όπου και αν είναι στον κόσμο.

Έχετε, στο πέρασμα των 30 τελευταίων ετών, μιλήσει επίμονα για την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχω ασχοληθεί με το θέμα Παλαιστίνη- Ισραήλ, και έχω προσπαθήσει να επιλύσω αυτό το αδιέξοδο, αλλά θέλω να ξέρετε ότι αυτό που διακυβεύεται μπορεί να είναι περισσότερο ορατό, μπορεί να κερδίζει περισσότερη δημοσιότητα, αλλά δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό που ο λαός της Κύπρου χρειάζεται και αξίζει από όλους μας.

Θέλουμε οι άνθρωποι να νοιώθουν ασφαλείς στη σκέψη οτι μπορούν να ζήσουν στο σπίτι τους, μπορούν να μορφώσουν τα παιδιά τους, μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους- τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και μετά από σχεδόν 30 χρόνια, δεν ζητάμε πολλά. Πραγματικά, έχει περάσει πάρα πολύς καιρός. Όλοι οι άνθρωποι της Κύπρου έχουν το θαυμασμό μας για το κουράγιο τους, την ζωτικότητά τους και για την αίσθηση σκοπού.

Είμαι περήφανος που λαμβάνω βραβείο από αυτή την οργάνωση ανδρών και γυναικών- πολλών φίλων μου- που με τιμούν απόψε. Πολλοί με ρωτούν συχνά, πως είναι να είσαι ο διευθυντής της CIA, φυσικά δεν θα σας το πω αυτό απόψε, θα σας πω μόνο ότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, αλλά είναι η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε να κάνει κανείς στη αμερικάνική κυβέρνηση. Είναι φοβερή γιατί ξυπνάω κάθε πρωί και πάω στη δουλειά με ανθρώπους που ξυπνάνε με ένα μόνο σκοπό, να προστατεύσουν με πάθος και κουράγιο εσάς και τις οικογένειές σας κάθε μέρα της εβδομάδας, μέρα και νύχτα, όπου και αν βρίσκονται.

Οι περασμένοι 22 μήνες ήταν δύσκολοι. Είχαμε την 9/11, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έχουμε ένα πόλεμο σε εξέλιξη κατά της τρομοκρατίας, έχουμε τον πόλεμο στο Ιράκ. Συχνά με ρωτάνε :»κ. Διευθυντά πως το κάνετε αυτό; Πως αντέχετε το στρες; Πως εξισορροπείται όλες τις μεταβλητές; Πως δεν σας ενοχλεί η κριτική;» . Έχω μια πολύ απλή απάντηση για αυτούς, και δεν είναι απάντηση που βρίσκεται σε κάποιο βιβλίο. Η απάντηση βρίσκεται στο να είσαι ευλογημένος από μια σπουδαία οικογένεια, σπουδαία κληρονομιά, σπουδαία κουλτούρα και σπουδαία θρησκεία.

Πρόσφατα έλαβα ένα τιμητικό διδακτορικό απο το πανεπιστήμιο Georgetown, οπού φοίτησα, κάτι που αναστάτωσε τον αδερφό μου γιατί τώρα πρέπει να με αποκαλεί Dr. Tenet. Είπα στους αποφοίτους ότι ένα από τα μυστικά στη ζωή είναι να ξέρεις ποιος είσαι σαν άνθρωπος και από που έρχεσαι. Τους είπα οτι έχω γνωρίσει προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλιάδες, βασίλισσες, γερουσιαστές, μέλη του κογκρέσου, πρεσβευτές, αλλά οι δύο σπουδαιότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει στη ζωή μου ήταν η μητέρα μου και ο πατέρας μου.

Τους είπα την ιστορία της μητέρας μου. Απέδρασε από την νότιο Αλβανία. Οι Βορειοηπειρώτες καταλαβαίνουμε τους Κύπριους, πιστέψτε με. καταλαβαίνουμε τον πόνο και τα βάσανα. Απέδρασε από την νότιο Αλβανία στο τέλος του πολέμου ακριβώς όταν έκλειναν τα σύνορα και έπεφτε η Σιδερένια Κουρτίνα και δεν ξαναείδε την οικογένειά της.

Ο πατέρας μου ήρθε εδώ ακριβώς πριν την Μεγάλη Ύφεση. Δεν είχε ούτε δεκάρα στην τσέπη του. Δεν μιλούσε αγγλικά. Δεν έχε κανένα φίλο του κοντά. Φανταστείτε το κουράγιο αυτού του άντρα και αυτής της γυναίκας, απλά φανταστείτε το όταν πιστεύετε οτι έχετε μια άσχημη μέρα, φανταστείτε τι είχαν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι δύο. Ήρθαν εδώ με μόνο σκοπό τους να σπουδάσουν τους δυο τους γιους και να τους παρέχουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Όταν λοιπον η New York Times λέει αυτό και η Washington Post το άλλο, θυμάμαι τον πατέρα μου να περπατάει στο δρόμο με τα ίδια ρούχα που φορούσε κάθε μέρα και θυμάμαι οτι προέρχομαι από μια οικογένεια και προέρχομαι από μια κοινότητα Ελλήνων- Αμερικανών που μου δίνουν σπουδαία δύναμη και τιμή κάθε μέρα και δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο. »

borioipirotika

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s