“Μαχαίρι” 130 εκατ. € στα επιδόματα των τέκνων


Ψαλίδι 130 εκατ. € από το ενιαίο επίδομα τέκνων καθώς και από το ειδικό επίδομα πολυτέκνων για το 2014 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του ΟΓΑ που καταρτίζεται με πρόβλεψη δαπάνης ύψους 570 εκατ. € την επόμενη χρονιά για τους δικαιούχους αυτών των επιδομάτων από 700 και πλέον εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί φέτος.

Ο λόγος που κόβονται τα 130 εκατ. ευρώ έχει να κάνει αφενός με τη μειωμένη ανταπόκριση που παρατηρείται στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι αρχικά υπολογίζονταν ότι θα ξεπερνούσαν τους 650.000 ενώ στην πορεία υποβολής των αιτήσεων η εκτίμηση αυτή αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και πλέον γίνεται λόγος για περίπου 500 χιλιάδες δικαιούχους και αφετέρου με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ένα μήνα πριν αρχίσουν οι έλεγχοι για την πληρωμή των επιδομάτων!

Ανάμεσα σε όλα αυτά αποκαλύπτονται και χιλιάδες περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί πως πολλοί φορολογούμενοι είτε δήλωσαν ψευδώς χαμηλό εισόδημα για να πάρουν το επίδομα, είτε δήλωσαν ως δικά τους παιδιά τα παιδιά άλλης οικογένειας. Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» το έντυπο Α21 (που είναι απαραίτητο για την καταβολή του επιδόματος) έχουν υποβάλει 250.000 γονείς με ένα ή περισσότερα παιδιά εκ των οποίων οι 180.000 έχουν κριθεί ως δικαιούχοι με βάση την εκκαθάριση και των φορολογικών τους δηλώσεων.

Το επίδομα όμως (πρώτη και δεύτερη δόση) έχει πληρωθεί μέχρι τώρα σε 135.000 γονείς, ενώ όπως ανέφερε αρμόδια πηγή του ΟΓΑ, όσοι δεν υποβάλουν το έντυπο μέχρι το τέλος Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θα ειδοποιηθούν να το πράξουν αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων από τις οποίες θα φανεί ο τελικός αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα αποκαλύφθηκαν 11.000 ψευδείς δηλώσεις εισοδήματος από δικαιούχους, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ελέγχονται άλλες 30.000 αιτήσεις στις οποίες υπάρχουν και περιπτώσεις –κυρίως αλλοδαπών- όπου η μία οικογένεια δήλωνε τα παιδιά της άλλης για να εισπράξει το επίδομα.

flashnews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s